Trumpov savjetnik: Američko gospodarstvo trpi “neviđeni šok”

"Ovo je prema mome mišljenju najveći šok koji je naše gospodarstvo ikad doživjelo. Suočit ćemo se sa stopom nezaposlenosti koja je slična onoj iz vremena Velike depresije", izjavio je Kevin Hassett, savjetnik za gospodarstvo Bijele kuće.

Trumpov savjetnik: Američko gospodarstvo trpi “neviđeni šok” kalhh, Pixabay
27. 4. 2020

Kevin Hassett, savjetnik za gospodarstvo američkoga predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da je američko gospodarstvo zbog pandemije koronavirusa doživjelo “neviđeni šok”.

“Situacija je doista ozbiljna”, istaknuo je Hassett u razgovoru za američku televizijsku kuću ABC u nedjelju. “Ovo je prema mome mišljenju najveći šok koji je naše gospodarstvo ikad doživjelo. Suočit ćemo se sa stopom nezaposlenosti koja je slična onoj iz vremena Velike depresije”, izjavio je ekonomski savjetnik Bijele kuće. “U razdoblju oko 2008. godine izgubili smo 8,7 milijuna radnih mjesta. Trenutačno toliko gubimo svakih 10-ak dana”.

Hassett očekuje da će američki bruto domaći proizvod u drugom kvartalu ove godine pasti za 15 do 20 posto. “To je najveći pad koji smo vidjeli od Drugog svjetskog rata”, dodao je ekonomski savjetnik predsjednika Trumpa

No znatno lošije prognoze za američko gospodarstvo je prije nekoliko dana iznio nestranački Kongresni ured za proračun (CBO) koji procjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu ove godine, odnosno od travnja do lipnja, pasti za gotovo 40 posto na godišnjoj razini. “U usporedbi s prvim tromjesečjem riječ je o padu od 11,8 posto”, objavio je CBO prošloga petka. No situacija bi se prema procjeni Kongresnog ureda za proračun trebala poboljšati već u trećem kvartalu kada bi BDP trebao porasti za 23,5 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem. Stopa nezaposlenosti rast će i u drugom i trećem kvartalu i trebala bi iznositi između 14 i 16 posto, procjenjuje CBO. U četvrtom kvartalu se očekuje malo poboljšanje na tržištu rada kada bi se stopa nezaposlenosti trebala smanjiti na 11,7 posto.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa, stopa nezaposlenosti u SAD-u pala je na najnižu razinu u proteklih 50 godina i iznosila je 3,5 posto. No stroge izvanredne mjere koje su poduzete kako bi se suzbilo širenje koronavirusa dovele su do kolapsa velikog dijela američkog gospodarstva. Samo u proteklih pet tjedana je oko 26,5 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.