Britanski BDP u drugom kvartalu pao za 20 posto

"Današnje brojke potvrđuju da su nastupila teška vremena", poručio je britanski ministar financija Rishi Sunak.

Britanski BDP u drugom kvartalu pao za 20 posto Pexels
12. 8. 2020

Britanski bruto domaći proizvod se od travnja do lipnja smanjio za 20,4 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem ove godine, objavio je britanski Ured za statistiku (ONS) u srijedu.  

Recesija izazvana pandemijom koronavirusa dovela je do najvećeg pada tromjesečnog BDP-a koji je ikad zabilježen”, izjavio je Jonathan Athow, zamjenik ravnatelja ONS-a.  

Britanska vlada računa s tim da će se recesija završiti u trećem kvartalu ove godine, a u prilog tome govori i danas objavljeni podatak britanskog Ureda za statistiku da je BDP u lipnju, u usporedbi sa svibnjem, porastao za 8,7 posto. No vlada premijera Borisa Johnsona ipak ne očekuje brz povratak u normalu. 

Današnje brojke potvrđuju da su nastupila teška vremena”, poručio je britanski ministar financija Rishi Sunak. “Stotine tisuća ljudi je već ostalo bez posla, a u idućih nekoliko mjeseci će ih, nažalost, biti još puno više”, upozorio je Sunak.

Britanska narodna banka strahuje da će britansko gospodarstvo tek krajem 2021. godine povratiti svoju staru snagu.

Velika Britanija spada u europske zemlje koje su osobito teško pogođene pandemijom koronavirusa. Prema podacima britanskog Ureda za statistiku, od ožujka do lipnja u toj je zemlji preminulo više od 50 tisuća ljudi, čija se smrt povezuje s posljedicama zaraze koronavirusom, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Europi.  

Britanski premijer Boris Johnson je krajem ožujka nakon prvotnog oklijevanja uveo stroge izvanredne mjere za suzbijanje pandemije, što je dovelo do blokade velikog dijela britanskog gospodarstva. Tako su, npr. pubovi i restorani bili zatvoreni do 4. srpnja, što je znatno duže nego u drugim europskim zemljama.

Šesto najveće gospodarstvo svijeta je zato zabilježilo dvostruko veći pad od Njemačke, gdje je BDP u drugom tromjesečju pao za 10,1 posto. Za usporedbu, američko se gospodarstvo u istom razdoblju smanjilo za 9,5 posto, talijansko za 12,4 posto, a španjolsko za 18,4 posto.

Britanska narodna banka strahuje da će britansko gospodarstvo tek krajem 2021. godine povratiti svoju staru snagu. Prema njezinoj bi se procjeni britanski BDP ove godine na godišnjoj razini trebao smanjiti za 9,5 posto, što je najveći pad u proteklih 100 godina. Za iduću godinu predviđa rast BDP-a od devet posto.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ostavila je i velike posljedice na britansko tržište rada. Broj zaposlenih se od travnja do lipnja smanjio za čak 220 tisuća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.