Trump najavio privremenu obustavu imigracije u SAD

Kako bi spriječio daljnje širenje zaraze koronavirusom i zaštitio radna mjesta, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će privremeno obustaviti imigraciju u SAD.

Trump najavio privremenu obustavu imigracije u SAD © European Union 2020
21. 4. 2020

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će privremeno obustaviti imigraciju u Sjedinjene Američke Države, a taj je korak opravdao posljedicama pandemije koronavirusa te potrebom da zaštiti radna mjesta američkih građana.

„U svjetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da se zaštite radna mjesta naših velikih američkih građana, potpisat ću izvršnu odredbu kojom se privremeno obustavlja imigracija u Sjedinjene Države“, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Budući da Trump nije naveo druge detalje, još nije poznato otkad će vrijediti novo pravilo niti na koga će se točno odnositi. Turističke vize te dugoročne poslovne vize se u Sjedinjenim Američkim Državama ne smatraju dozvolama za useljavanje. U tu se skupinu prije svega ubrajaju vize za vremenski ograničene boravke, usvajanje djece iz inozemstva, određene radne vize te boravišne dozvole za supružnike ili članove obitelji američkih građana. No SAD već od kraja ožujka praktički ionako ne izdaje više vize. Kako je objavilo američko Ministarstvo vanjskih poslova, američka veleposlanstva i konzulati do daljnjega obrađuju samo zahtjeve za izdavanje vize u hitnim i utemeljenim pojedinačnim slučajevima.

Predsjednik Trump je već protekloga mjeseca zatvorio granicu s Meksikom i Kanadom za sva putovanja koja nisu prijeko potrebna. Mjerom o privremenom obustavljanju imigracije Trump će postići i jedan od svojih dugoročnih političkih ciljeva – ograničenje imigracije. Trump je 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima djelomice i na temelju svog obećanja da će ograničiti useljavanje izgradnjom zida na granici s Meksikom.

Demokrati su najavu o privremenom obustavljanju imigracije odmah osudili. “Ako obustavite imigraciju, stvorit ćete krater u već slabom gospodarstvu naše zemlje. Kakav glup potez”, napisao je bivši kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Julian Castro na Twitteru.

Ova je mjera najavljena u trenutku kad je i američko gospodarstvo zbog pandemije u teškoj situaciji: u roku od mjesec dana više od 22 milijuna ljudi ostalo je bez posla

SAD je trenutačno najteže pogođena zemlja pandemijom koronavirusa u svijetu. Prema podacima Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu u toj je zemlji dosad zabilježeno više od 790.000 zaraženih te više od 42.000 smrtnih slučajeva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.