Trump privremeno zabranio ulazak određenim imigrantima u SAD

"Kako bih zaštitio naše velike, američke radnike, upravo sam potpisao izvršnu uredbu kojom se privremeno suspendira imigracija u SAD", izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Trump privremeno zabranio ulazak određenim imigrantima u SAD Pierre Blache, Pixabay
23. 4. 2020

Samo 48 sati nakon što je to prvi put najavio, američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu izvršnu uredbu kojom je privremeno zabranio ulazak određenim imigrantima u Sjedinjene Američke Države.

“Kako bih zaštitio naše velike, američke radnike, upravo sam potpisao izvršnu uredbu kojom se privremeno suspendira imigracija u SAD. Time će se osigurati da nezaposleni Amerikanci iz svih dijelova društva budu prvi u redu za zaposlenje kad se naše gospodarstvo oporavi“, izjavio je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu. “Ovako ćemo sačuvati i naše zdravstvene resurse za američke pacijente. Moramo se pobrinuti za naše pacijente, moramo se pobrinuti za naše velike američke radnike i upravo to i radimo”, dodao je američki predsjednik.

Trump je izjavio da će ova odluka vrijediti 60 dana, nakon čega će se ponovno razmotriti i možda ponovno produžiti. No ova mjera, koja stupa na snagu već u četvrtak, uključuje brojne iznimke i nije tako opsežna kako se dalo naslutiti u ponedjeljak kad je američki predsjednik prvi put na twitteru najavio ovaj korak. 

Privremena zabrana useljavanja odnosit će se samo na ljude izvan Sjedinjenih Američkih Država koji žele dobiti trajnu dozvolu boravka u SAD-u, odnosno takozvanu zelenu kartu iliti green card.

S druge strane, zabrana useljavanja neće se odnositi na imigrante koji već žive i rade u SAD-u i zatražili su trajnu dozvolu boravka. Od ove su odluke izuzeti i supružnici i maloljetna djeca američkih građana, medicinsko osoblje, poljoprivredni i drugi radnici koji imaju privremene “neuseljeničke” vize, pripadnici oružanih snaga i njihovi supružnici i djeca te oni čiji je ulazak u SAD “od nacionalnog interesa”. U SAD će, osim toga, i dalje moći ulaziti osobe koje posjeduju vize za investitore te irački i afganistanski državljani koji su radili za američku vladu.

Američki State Department prošle je godine izdao 462.000 imigrantskih viza, a više od polovice njih spada u kategorije na koje se odnosi Trumpova zabrana useljavanja.

Kritičari smatraju da američki predsjednik želi iskoristiti pandemiju koronavirusa kako bi postigao jedno od svojih ključnih obećanja – ograničenje useljavanja. Trump već godinama naziva američki zakon o useljavanju “najgorim na svijetu” te je na izborima 2016. pobijedio s obećanjem da će smanjiti imigraciju u SAD.

Odluka o privremenom zabranu useljavanja dolazi u trenutku kad je i američko gospodarstvo zbog pandemije koronavirusa u teškoj situaciji: u roku od mjesec dana više od 22 milijuna ljudi ostalo je bez posla.

No mnoge skupine koje se zalažu za ograničenje useljavanja u SAD ostale su razočarane jer se odluka o privremenoj zabrani useljavanja ne odnosi na strane radnike koji u SAD dolaze privremeno. “Ako je cilj ograničiti broj stranaca koji ulaze na tržište rada, a onda ne uključite radnike koji u SAD dolaze privremeno, onda ta odluka neće imati velikog učinka”, izjavio je Mark Krikorian, ravnatelj Centra za imigracijske studije u Washingtonu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.