Trump zahtjeva kažnjavanje Kine zbog širenja koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je UN da drže Kinu odgovornom za širenje koronavirusa, rekao je u utorak u video poruci na sastanku na visokoj razini povodom obilježavanja 75. godišnjice UN-a, koju je distribuirala Bijela kuća.

Trump zahtjeva kažnjavanje Kine zbog širenja koronavirusa WallpaperSafari
23. 9. 2020

"U prvim danima virusa, Kina je prestala putovati unutar zemlje, istovremeno dopuštajući zrakoplovima da napuste Kinu i zaraze svijet ... Ujedinjeni narodi moraju smatrati Kinu odgovornom za svoje postupke", rekao je.

Također je optužio Kinu i SZO za netočne tvrdnje da se virus ne prenosi s čovjeka na čovjeka i da ljudi bez simptoma ne prenose virus.
Dodao je optužbe da Kina zagađuje oceane i lovi previše ribe u vodama drugih zemalja, uništava koraljne grebene i odgovorna je za emisije "otrovne žive" u odnosu na emisije bilo koje druge zemlje.

"Kineske emisije ugljika dvostruko su veće od onih u Sjedinjenim Državama i brzo rastu", rekao je Trump.

Trump je mobilizaciju snaga dovedenih u borbu protiv koronavirusa usporedio s naporima nakon Drugog svjetskog rata.

"Sudjelujemo u žestokoj borbi s nevidljivim neprijateljem - kineskim virusom, koji je odnio nebrojene živote u 188 zemalja", rekao je američki predsjednik.

Trump je primijetio da su tri lijeka u Sjedinjenim Državama u posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja i uvjeravao je da je proizvodnja već u tijeku. Nakon njihovog odobrenja, distribucija može početi odmah.
"Pobijedit ćemo virus, zaustavit ćemo pandemiju", obećao je Trump.

Trump redovito optužuje Kinu da nije uspjela zadržati širenje koronavirusa širom svijeta. Peking negira takve optužbe

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.