Tri najveća gospodarska udruženja EU-a traže “dosad nezabilježenu javnu pomoć u mirnodopsko vrijeme”

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa uzrokovat će neviđene asimetrične štete gospodarstvu i društvu, upozorila su gospodarska udruženja iz Njemačke, Francuske i Italije zatraživši hitnu pomoć Europske unije.

Tri najveća gospodarska udruženja EU-a traže “dosad nezabilježenu javnu pomoć u mirnodopsko vrijeme” Pixabay
12. 5. 2020

Udruženje njemačke industrije BDI te talijanska i francuska udruga poslodavaca Confindustria i Medef zatražili su hitnu i opsežnu financijsku pomoć Europske unije kako bi se ponovno pokrenulo posrnulo europsko gospodarstvo.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa predstavlja golem, neočekivan i tragičan udarac na javni život, zdravlje, socijalnu dobrobit i gospodarstvo i uzrokovat će neviđene asimetrične štete gospodarstvu i društvu, stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika BDI-a Dietera Kempfa, šefa Confindustrije Vincenza Boccie te čelnika Medefa-a Geoffroya Rouxa de Bézieuxa.

Gospodarska udruženja iz tri najveće industrijske nacije na području Europske unije zatražila su zato “dosad nezabilježenu javnu pomoć u mirnodopsko vrijeme” kako bi se ublažile posljedice pandemije Covida-19.

Pozvali su Europsku komisiju da znatno poveća financijska sredstva u sklopu privremenog zajedničkog okvira. Osim toga, poručili su i da potreban europski fond za obnovu odgovorajućeg obujma kako bi se osigurale dodatne mjere potpore i ista pravila natjecanja unutar Europske unije.

Tri najveća gospodarska udruženja Unije istaknula su i da je potrebno znatno proširiti kreditiranje putem Europske investicijske banke, InvestEU-a i sličnih programa kako bi se olakšala privatna ulaganja i povećale javne investicije.

“Pozivamo svoje vlade i europske institucije da ispune svoje obveze i iskoriste Green Deal kako bi se potaknula ulaganja u modernu infrastrukturu, digitalizaciju i omogućilo stvaranje dodane vrijednosti u industriji. To je prijeko potrebno kako bi se ponovo pokrenulo europsko gospodarstvo i kako bi se naša industrija učinila otpornom na krize”, stoji u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika najvećih gospodarskih udruženja u Europskoj uniji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.