Tomislav Sokol: Vrijeme je da se proizvodnja lijekova vrati u EU. Ne smijemo biti toliko ovisni od Kine

Komentirajući tematiku nestašice lijekova o čemu će zastupnici u Europskom parlamentu uskoro raspravljati, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, Tomislav Sokol, najavio je da će zastupnici pozvati Europsku komisiju na koordinirano djelovanje kako bi se osigurao europski suverenitet u proizvodnji i opskrbi lijekovima. Naime, iako je Europska unija vodeći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, čija je vrijednost izvoza u 2018. iznosila čak 169,3 milijarde eura, države članice sve više susreću se s problemom nestašice lijekova.

Tomislav Sokol: Vrijeme je da se proizvodnja lijekova vrati u EU. Ne smijemo biti toliko ovisni od Kine EU Parliament
20. 3. 2020

Činjenica je da je NR Kina dominantni globalni dobavljač aktivnih djelatnih tvari koje se koriste u proizvodnji mnogih lijekova. Tako se procjenjuje da je čak 80% sastojaka za proizvodnju antibiotika proizvedeno u NR Kini. S druge strane, uzima se da je Indija najznačajniji svjetski proizvođač generičkih lijekova. S tim u vezi značajna je i odluka indijskih vlasti s početka mjeseca da ograniče izvoz 26 aktivnih djelatnih tvari i lijekova, većinom antibiotika, osim uz izričito odobrenje Vlade. „Sve ovo ukazuje da se Europska unija u proizvodnji lijekova ili barem aktivnih tvari za proizvodnju lijekova previše oslanja na svoje međunarodne partnere. Radi se o dugogodišnjem problemu koji nije nastao pojavom ‘koronavirusa’, ali je sad pravi trenutak da promijenimo europsku politiku i osiguramo europski suverenitet u proizvodnji lijekova. Vrijeme je da se proizvodnja vrati kod nas“, ističe Sokol.

Istraživanje Farmaceutskog udruženja Europske unije (Pharmaceutical Group of the European Union) o nedostatku lijekova, koje je provedeno 2019. u 24 države članice Europske unije, pokazalo je alarmantne rezultate. U svim državama koje su sudjelovale u istraživanju, ljekarne su imale problema s nestašicom lijekova u zadnjih godinu dana. Medikamenti koji su najčešće nedostajali jesu oni za respiratoran, kardiovaskularni i središnji živčani sustav. Ovo istraživanje pokazalo je i da farmaceut prosječno provede 6.6 sati tjedno baveći se problemima koji su prouzrokovani nedostatkom lijekova, a da 25% država koje su obuhvaćene istraživanjem nema sustav prijave nestašice lijekova. Podsjetimo, zastupnik Sokol bio je među zastupnicima koji su podržali uvrštavanje tematike nestašice lijekova na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.