“Europa mora postati neovisnija o Aziji kad je riječ o lijekovima”

Pandemija koronavirusa naglasila je i pogoršala postojeći problem opskrbe važnim lijekovima u Europi. O tome kako to riješiti na jučerašnjoj su videokonferenciji raspravljali ministri zdravstva zemalja članica Europske unije.

“Europa mora postati neovisnija o Aziji kad je riječ o lijekovima” Pixabay
13. 5. 2020

Adekvatna opskrba sigurnim, učinkovitim i pristupačnim lijekovima ključna je za naše građane i pacijente diljem Europe, istaknula je pomoćnica hrvatskog ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković na jučerašnjoj videokonferenciji ministara zdravstva zemalja članica Europske unije koja je održana u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Ministri su raspravljali o pouzdanom i kontinuiranom pristupu lijekovima, uzimajući u obzir pandemiju bolesti Covid-19 koja je naglasila i pogoršala postojeći problem opskrbe važnim lijekovima u Europi. Naglašeno je da širenje pandemije stvara ogroman pritisak na zdravstveni sustav država članica te da je važno nastaviti jačati suradnju između država članica i Europske komisije kako bi se osigurala dostupnost i pristupačnost lijekova.

“Pandemija koronavirusa pokazala nam je više nego ikada da nam je potrebna nova farmaceutska strategija EU-a kako bismo osigurali pristupačnost, održivost i sigurnost opskrbe. Moramo uspostaviti načine za proizvodnju lijekova unutar EU-a i osigurati da građani i bolnice mogu u svakom trenutku imati pristup osnovnim lijekovima. Imamo kolektivnu odgovornost staviti pacijenta u središte”, istaknula je povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je da će opskrba lijekovima biti jedna od ključnih tema njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine. “Europa mora ponovno postati neovisnija o Aziji kad je riječ o lijekovima”, istaknuo je njemački demokršćanin. “Želimo izgraditi nove opskrbne lance. Potrebne su nam veća transparenost o problemima s opskrbom te bolje kontrole kvalitete. Želimo uvesti i financijske poticaje kako bi se proizvodnja važnih djelatnih tvari ponovno premjestila u Europu”, poručio je Spahn.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.