- SDP je izdajnik, a što bi tek napravili Možemosi! Glasovali su protiv veta, jedine prave zaštite protiv velikih EU država

Zbog njih izgubiti ćemo ravnopravnost u EU!!! „SDP izdaje hrvatske nacionalne interese“! To tvrdi HDZ-ova četvorka u Bruxellesu: - SDP je u Europskom parlamentu opet bio protiv državnih i nacionalnih interesa! Glasovao je za ukidanje prava veta kod odlučivanja na EUCO - što je najsnažniji alat zaštite koji imaju manje države članice kao što je Hrvatska! Kolakušić, Sinčić i Ilčić glasovali poput HDZ-ovaca!

Skandalozni postupak SDP-ovaca najoštrije su osudili HDZ eurozastupnici. Kako će i hoće li reagirati Milanović? Što bi tek bilo da je kojim slučajem u EP još gora Sandra Benčić!

- SDP je izdajnik, a što bi tek napravili Možemosi! Glasovali su protiv veta, jedine prave zaštite protiv velikih EU država Europski parlament / HDZ
22. 11. 2023

SDP eurozastupnici ne tako davno javno su podržavali euroljevičarske provokatore koji su na granici htjeli kompromitirati našu zemlju, optužiti je za “nasilje nad migrantima”. Danas su pak glasovali protiv ravnopravnosti Lijepe Naše u #EU. Po SDP-ovcima, više ne bi smjela imati pravo veta ni na najosjetljivije odluke - koje duboko zadiru u državne i nacionalne interese. Što bi tek bilo da su kojim slučajem u European Parliament još gora Sandra Benčić & njezini još natražniji možemosi!?!

Tijesnom većinom, s 291 glasom ZA i 274 protiv, EP je prihvatio Izvješće o izmjena Ugovora Europske unije, kojim se među ostalim predlaže ukidanje jednoglasnosti, tj. prava veta na Europskom vijeću. Premda se radi tek o polazištu za pregovore o pitanju o kojem će na kraju države članice EU-a odluku morati donijeti jednoglasno, sramotno je da je troje zastupnika SDP-a dalo glas i za samu mogućnost ukidanja najsnažnijeg alata zaštite nacionalnih interesa koje imaju manje članice poput Hrvatske. Njihov su skandalozni postupak najoštrije osudili HDZ-ovi europarlamentarci.

U cijelosti prenosimo priopćenje (komentar) Kluba zastupnika HDZ/EPP u Europskom parlamentu, koji su pod naslovom „SDP izdaje hrvatske nacionalne interese“ zajedno potpisali zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko:

Narušavanje odnosa među državama članicama 
Nema nikakve dileme da se Europska unija mora nastaviti prilagođavati i postati spremnija na nove geopolitičke realnosti. Prijedlozi promjena Ugovora o kojima se danas glasovalo u Europskom parlamentu, međutim, to neće ostvariti. 

Upravo suprotno, takve bi promjene oslabile legitimitet pri donošenju odluka, narušavajući pritom odnose među državama članicama.

Dalekosežne posljedice i za položaj Hrvatske
Promjene temeljnih akata Europske unije kroz više od 250 amandmana imaju intenciju transformirati samu institucionalnu narav Europske unije, zbog čega bi imale dalekosežne posljedice i za položaj Hrvatske u Europi. Znatno bi oslabile institucionalni položaj manjih država članica unutar Europske unije. 

Njima se predlaže, među ostalim, gubitak prava veta za vanjske poslove i smanjenje prava država članica pri poreznoj politici i utvrđivanju višegodišnjeg europskog proračuna. 

Umjesto većeg jedinstva - razjedinjavanje Europe! 
Istodobno, promjene ne bi poboljšale spremnost Europe da se suoči s ključnim izazovima. U pozadini prijedloga leži naivno uvjerenje kako bi mogućnost preglasavanja u ključnim strateškim pitanjima dovelo do većeg jedinstva Europe. 

Lako je pretpostaviti kako bi se dogodilo upravo suprotno. Pravo veta predstavlja krajnju mjeru za strateški važne odluke i jedan je od najsnažnijih alata zaštite nacionalnih interesa, što države članice upućuje jedne na druge.

Ideološka zaslijepljenost SDP-a
Zbog toga je neshvatljivo da bilo koji hrvatski zastupnik podrži takve centralističke tendencije. 

Skandalozno je u jednom od ključnih glasovanja u cijelom mandatu staviti vlastitu ideološku afilijaciju ispred očitih nacionalnih i strateških interesa Hrvatske.

KAKO ĆE & HOĆE LI MILANOVIĆ REAGIRATI NA SDP-ovce?
I premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović protive se ukidanju jednoglasnosti i uvođenju kvalificirane većine za donošenje odluka Europskog vijeća. 

Taj je jasni stav predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio i pred predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom na nedavnom mini-summitu EU-a u Zagrebu. 

„Čin veleizdaje” 


Naš eurozastupnik dr. sc. Tomislav Sokol u izjavi za Hinu podsjetio je na Milanovićeve riječi iz listopada ove godine da bi svatko tko podigne ruku za taj prijedlog „počinio čin veleizdaje”: 

- U usvojenom izvješću najproblematičnije je to što se predlaže ukidanje veta kod vanjske i porezne politike. Time bi se samo ojačali euroskepticizam i podjele unutar EU-a. Postavlja se i pitanje kako bi države koje su preglasane potom implementirale odluke kojima su se protivile. 

Ideološki interesi iznad nacionalnih 
Da, glasovanje SDP-ovih zastupnika uistinu je skandalozno, ono je apsolutno protiv nacionalnih interesa! - dodao je Sokol:

- Kao razlog za takvu odluku vidim njihovo dodvoravanje nekim političkim grupacijama. Ideološko-politički interesi, pa i oni osobni, dobili su kod SDP-ovaca prednost pred nacionalnim interesima. 

„Takve izmjene Ugovora Europske unije dovele bi u pitanje i sami opstanak EU-a ili bi u najmanju ruku stvorile Europu više brzina“ - zaključio je HDZ-ov europarlamentarac, koji je inače i docent europskog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.