Hrvatska mora imati vlastitu proizvodnju lijekova i cjepiva, Imunološki zavod je sramotno politika uništila. Proizvodnju medikamenata i opreme vratiti odmah... veli Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić na svojoj EU web stranici. Svjedoci smo da mnogobrojne države ograničavaju ili u potpunosti zabranjuju izvoz medicinske opreme i lijekova izvan državnih granica, kako bi prvenstveno svojim građanima osigurali potrebne medicinske resurse.. Politika je u Hrvatskoj uništila Imunološki zavod koji je bio temelj i jamstvo javnog zdravlja hrvatskih građana. Ova kriza jasno pokazuje da proizvodnju lijekova i medicinske opreme moramo vratiti bez odgađanja.

https://mislavkolakusic.eu/2020/03/21/mislav-kolakusic-hrvatska-mora-imati-vlastitu-proizvodnju-lijekova-i-cjepiva/?fbclid=IwAR07EYeJE09Ly92aiXILZfFbZfq1oxGjBfi66Gs3rVFUecUGHpFLZaVS_dQ

Hrvatska mora imati vlastitu proizvodnju lijekova i cjepiva, Imunološki zavod je sramotno politika uništila. Proizvodnju medikamenata i opreme vratiti odmah... veli Mislav Kolakušić Start press
21. 3. 2020

Zastupnik u Europskom parlamentu, Mislav Kolakušić danas je upozorio na svojoj web stranici da je globalna pandemija koronavirusa najbolji podsjetnik zašto je u određenim sektorima nužno biti samodostatan i ne oslanjati se u potpunosti na tržišne principe.

Napisao je: - Kampanja straha uzrokovana pandemijom koronavirusa uzrokovala je poremećaje tržišta, a ako se mjere stroge karantene održe ili dodatno prošire, postat će upitna opskrba Republike Hrvatske i Europske unije brojnim ključnim resursima bez kojih društvo ne može funkcionirati.

“Hrvatska mora imati vlastitu proizvodnju lijekova, cjepiva i medicinske opreme kako u uvjetima kriza i nestašica ne bi bila ovisna o bilo kome. Svjedoci smo da mnogobrojne države ograničavaju ili u potpunosti zabranjuju izvoz medicinske opreme i lijekova izvan državnih granica, kako bi prvenstveno svojim građanima osigurali potrebne medicinske resurse.”

“Politika je u Hrvatskoj uništila Imunološki zavod koji je bio temelj i jamstvo javnog zdravlja hrvatskih građana. Ova kriza jasno pokazuje da proizvodnju lijekova i medicinske opreme moramo vratiti bez odgađanja.”

Činjenica je da se danas čitava Europska unija suočava s nestašicom ljiekova s obzirom da je proizvodnja preselila u druge dijelove svijeta, poglavito Kinu. Danas je Kina dominantni globalni dobavljač aktivnih djelatnih tvari koje se koriste u proizvodnji mnogih lijekova, a čak 80% sastojaka za proizvodnju antibiotika proizvodi se u Kini.

Indija je, kao najznačajniji svjetski proizvođač generičkih lijekova već ograničila izvoz 26 aktivnih djelatnih tvari i lijekova, većinom antibiotika.

Španjolska vlada nacionalizirala je sve svoje bolnice i pružatelje zdravstvenih usluga u zemlji u svom najnovijem potezu u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja Španjolske objavilo je u ponedjeljak kako će svi španjolski privatni pružatelji zdravstvenih usluga i njihove ustanove biti stavljene pod javnu kontrolu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.