Senzacija u Las Vegasu! Volkswagen koji nas tek čeka! To je koncept koji vas želi još više povezati s automobilom

Novost će se na tržištu naći za dvije godine. S prototipom ID.7, predstavljenim jučer u Las Vegasu, Volkswagen posjetiteljima približava blisku budućnost.

5. 1. 2023

Napisao: Jure Šuica

CES salon, koji se ovih dana održava u Las Vegasu, prvenstveno je namijenjen ljubiteljima potrošačke elektronike, pa stoga i proizvođači automobila, ako na njemu iznose svoje inovacije, u najvećoj mjeri na njemu predstavljaju tehnološke inovacije. S prototipom ID.7, predstavljenim jučer, Volkswagen posjetiteljima nudi prvi pogled na, između ostalog, pametni klimatizacijski sustav. Pa u BMW-u u međuvremenu predstavljaju potpuno novi koncept ideje osobnog automobila.

i Vision Dee (skraćeno od Digital Emotional Experience) je naziv njihovog koncepta u obliku futurističke (iako pomalo retro-dizajnirane) limuzine srednje veličine, koja, prema inženjerima BMW-a, ima za cilj pomoći u stvaranju još jače veze između auto i vozač. Istovremeno, vozača želi još više približiti virtualnoj stvarnosti odnosno virtualnom svijetu.Glavni instrument za to je novi projekcijski ekran koji se proteže preko cijele armaturne ploče i nudi pet razina digitalizacije prikaza ili iznosa podaci. U osnovnoj razini, primjerice, može prikazati samo analognu instrument ploču, no u petoj razini putnici mogu potpuno uroniti u digitalni svijet. Tome će pridonijeti i samozatamnjujuća stakla koja će pomoći da kabina bude još izoliranija od vanjskog svijeta.
 

Spomenuti ekran je novost koju BMW planira prenijeti i na serijske automobile. Nakon 2025. najveći zaslon te vrste naći će mjesto u osobnim automobilima obitelji Neue Klasse. Prema riječima predstavnika tvrtke, potencijal koji ova vrsta tehnologije nosi je izniman jer bi takav koncept u budućnosti trebao predstavljati način upravljanja svim sustavima u modernim automobilima, a posebnost koncepta je i njegova boja . Vision Dee je odjevena u sivo, ali samo na izgled. Naime, presvučena je posebnom folijom, kakvu je BMW već predstavio na modelu iX, što je omogućilo promjenu boje karoserije iz crne u bijelu i obrnuto. U Deeju su ipak otišli korak dalje jer folija nove generacije vozaču omogućuje izbor između čak 32 boje karoserije, a 240 sektora omogućuje izradu pravih grafika i višebojnih karoserija.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.