Terorist ili pravednik koji je se suprotstavio covid pandemiji i navodno rušio vlast u Hrvatskoj

Proglasili ga šizoreničarom, poslali u bolnicu, a tamo ustanovili da je zdrav i pustili ga, no nije ga pustilo hrvatsko pravosuđe koje ga tereti za terorizam!

Suđenje Marku Franciškoviću koji je (bez) razložno "gulio" u zatvoru i koji optužnicu smatra besmislenom, njegovoj supruzi Lani te Natko Kovačeviću zbog poticanja na terorizam.

I iz hrvatskog kazamata je davao upute. Izjasnili su se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za javno poticanje na terorizam.

Terorist ili pravednik koji je se suprotstavio covid pandemiji i navodno rušio vlast u Hrvatskoj Marko Lukinić / Pixsell
17. 10. 2023

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Franciškovića optužnica, koju je pred sudom nazvao besmislenom, tereti za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno. Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.

Francišković je optužen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Prema Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/sudenje-marku-franciskovicu-i-njegovoj-supruzi-lani-zbog-poticanja-na-terorizam-iz-zatvora-je-davao-upute/?fbclid=IwAR2sABhSQbVJN73A74UAzGXnaWjMBmAWNzwPeP0mfBzgOd5eTXm2-BvoJWM Francišković i supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, javlja Jutarnji list. https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/marko-franciskovic-i-njegova-supruga-nismo-krivi-za-javno-poticanje-na-terorizam-optuznica-je-besmislena-15385092

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom objavljivala na internetu, stoji između ostalog u optužnici.

Kovačevića se tereti da je 28. studenog 2021. s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju s kojega su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Francišković je prvi put pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem veljače ove godine

Zbog poruka u kojima je prijetio Ranku Ostojiću s oružjem koje mu je ostalo iz ’91 zatvoren je u psihijatrijsku ustanovu na osam mjeseci, uz prisilno liječenje u prvih šest. U rješenju Županijskog suda navedeno je da se Marko Francišković otpušta iz Neuropshijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, kako je rekla odvjetnica Bojić kojoj su dostavljeni nalaz i mišljenje Klinike za psihijatriju „Vrapče“ prema kojima Francišković nema dijagnozu paranoidne shizofrenije.

Nakon izlaska s liječenja prešao je na Islam, a 2019. godine objavio je knjigu “Hrvatski Džihad”.

Na slici: Marko Frančisković i njegova supruga Lana

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.