"Tako govori Kancelar!" Angela Merkel u dramatičnom govoru naredila: - Suzdržite se druženja i budite doma! Ovo je najveći izazov nakon II. svj. rata! Ponovila je riječi znanstevnika i dr. Štagljara

Po prvi put u povijesti njemačka se kancelarka obratila naciji "posebnom prigodom" i zamolila je sve isto ono što traže i znanstvenici, što je jučer tražio na našim stranicama i prof. dr. sci. Igor Štagljar. VAŽNOST SOCIJANOG DISTANCIRANJA najbolja je trenutno obrana od COVID -19. Morate biti doma koliko je više moguće, a Corona kriza najveći je izazov za čovječanstvo nakon Drugog svjetskog rata. Sad nam je primarni cilj: "Usporiti širenje virusa, rastezati ga mjesecima i tako uštedjeti vrijeme"

"Tako govori Kancelar!" Angela Merkel u dramatičnom govoru naredila: - Suzdržite se druženja i budite doma! Ovo je najveći izazov nakon II. svj. rata! Ponovila je riječi znanstevnika i dr. Štagljara Cancelar press Angela Merkel
19. 3. 2020

Angela Merkel dramatičnim se riječima obratila naciji u televizijskom govoru koji je pratilo i više gledatelja nego čuvenu utakmicu polufinala Svjetskog prvenstva u Brazilu Elfa s domaćinom. Njen govor nazvali su aludirajući na Friedricha Nietzschea i njegova Zaratustru. Gotovo svi ističu u naslovu: "Tako govori Kancelar!" Apelirala je na osjećaj odgovornosti ljudi u zemlji, a istakla je kako je baš suzdržavanje od kontakta najbolje i najučinkovitija mjera u ovom trenutku. Kazala je: - "Trenutno je samo distanca od sugovornika izraz brige."
Dodala je kako se Njemačka, a i čovječanstvo suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata izazvanog Coronom. Istaknula je kako je " kolektivna solidarnost iznimno bitna. To je ozbiljno. Shvati to ozbiljno.! Virus drastično mijenja život. Znam kako je teško zatvarati prostore za priredbe, sportska natjecanja, škole, vrtići i igrališta... , no to je nužno. Uveli smo ograničenja koja nikada nisu postojala u Saveznoj Republici Njemačkoj, jer ne postoji ni terapija, niti cjepivo i sad nam je primarni cilj: "Usporiti širenje virusa, rastezati ga mjesecima i tako uštedjeti vrijeme", rekla je Merkel.
Upozorila je kako će bolnice biti prenapučene ako se virus počne nekontrolirano širiti i ako se građani ne budu pridržavali izolacije. Naglasila je: - Ovo nisu jednostavno apstraktni brojevi u statistici. To su Vaš otac ili djed, majka ili baka, partner. Oni su ljudi. Nismo osuđeni na pasivno prihvaćanje širenja virusa.

Najnužnija stvar za kancelarku je poruka da će sve Vladine mjere biti neučinkovite ako ne upotrijebe najučinkovitija sredstva da spriječimo da se virus prebrzo širi. Kazala je: To smo mi sami". Bez građana, bez apsolutno svih iluzoran je naš trud. Merkel je apelirala na osjećaj odgovornosti građana i pozvala ih da slijede dogovorena pravila. - Sad sve ovisi o svima. Nismo osuđeni da pasivno prihvaćamo širenje virusa. Za to imamo lijek. Moramo se držati podalje jedan od drugog iz poštovanja. Trenutno je to "samo izraz brige. Čovjek mora ograničiti rizik jer kad jedan zarazi drugog, on trećeg... koliko možemo još onda očekivati.
Merkel je nagovijestila i daljnje, još žešće mjere: - Kao Vlada, uvijek ćemo preispitati što se može ispraviti, ali i ono što će možda biti potrebno.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.