Merkel: "Nijedna država ne može ovu krizu prebroditi sama!"

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je europski projekt još uvijek krhak, istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak poručivši da zajedništvo i solidarnost nikad nisu bili tako važni kao danas. Priznala je i da je Njemačka na početku krize bila među zemljama koje su pogriješile te je takvo ponašanje nazvala "nerazumnim".

Merkel: "Nijedna država ne može ovu krizu prebroditi sama!" Pixabay
19. 6. 2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak u Berlinu da želi iskoristiti njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije kako bi izvela Uniju još jačom iz krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

 “Moramo, s jedne strane, prevladati posljedice krize, ali istovremeno učiniti Europu otpornijom i spremnijom za budućnost”, istaknula je Merkel tijekom svog obraćanja Bundestagu povodom njemačkog preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije 1. srpnja. “Mi tu odgovornost preuzimamo u trenutku kad je Europska unija suočena s najvećim izazovom u svojoj povijesti”, dodala je.

Pandemija koronavirusa je pokazala koliko je europski projekt još uvijek krhak. Prvi odgovori na krizu, uključujući i onaj njemački, bili su nacionalni i nisu bili sasvim europski, priznala je Merkel i dodala da je takvo ponašanje bilo “nerazumno”.  

Nijedna država ne može prevladati krizu sama”, poručila je njemačka kancelarka dodavši da solidarnost i zajedništvo u Europi nikad prije nisu bili tako važni kao danas. “Naš zajednički cilj sada mora biti da prebrodimo krizu zajedno, na održiv način i s pogledom uperenim u budućnost. I upravo će to biti moto našeg predsjedanja EU-om”, poručila je Merkel.  

Istovremeno je napomenula da Europa mora iskoristiti trenutačnu krizu i za pokretanje važnih reformi. Kako će Europa prebroditi ovu krizu, odlučit će o blagostanju njezinih građana i njezinoj ulozi u svijetu, upozorila je njemačka čelnica. 

Dodala je i da želi iskoristiti njemačko predsjedanje Vijećem EU-a kako bi pogurala pregovore o europskom zakonu za zaštitu klime. “Naš je cilj da zakonom propišemo klimatsku neutralnost Europe do 2050. godine te da na osnovu toga prilagodimo i svoje ciljeve do 2030. godine”, poručila je njemačka kancelarka. Europski zeleni sporazum koji je predstavila Europska komisija trebao bi prema njezinim riječima biti vodeći princip kod oporavka gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, a naglasila je i da on nudi veliku priliku inovativnim europskim tvrkama.

Njemačka se kancelerka osvrnula i na brexit koji je prema njezinom mišljenju samo ojačao zajedništvo preostalih 27 zemalja članica. “Ta odluka, koju sasvim sigurno nismo željeli, dovela je na kraju krajeva samo do toga da preostalih 27 zemalja članica Europske unije više nego ikad vodi sigurnost da možemo uspjeti samo kao zajednica, da samo tako možemo živjeti svoje europske vrijednosti i interese i braniti ih diljem svijeta”, zaključila je njemačka demokršćanka.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.