Svi mi financiramo Rimca - živi od državnih i EU poticaja, zabluda je koju je 2 milijarde eura težak biznismen iz Svete Nedelje odlučio demantirati

- "Moram, jer dao sam državi 10 x više nego što sam dobio od nje i EU"! Jedna kratka rečenica inovatora, poduzetnika i vizionara koji je naprosto i financijski eksplodirao u zadnjih nekoliko godina možda i na najbolji mogući način progovara o istini, o tome kako je Mate Rimac došao do toga da komanija kojoj je na čelu vrijedi trenutno i više od 2 milijarde dolara, da je daleko najveći, najutjecajniji i najpotentniji manager u Hrvatskoj. Eto što je još izjavio:

- "Državi sam dao više od 33 milijuna eura, od nje sam dobio 3.2 milijuna. Poticaji nisu imali značajan utjecaj na opstanak/razvoj moje firme."

Svi mi financiramo Rimca - živi od državnih i EU poticaja, zabluda je koju je 2 milijarde eura težak biznismen iz Svete Nedelje odlučio demantirati Start
1. 6. 2022

Rimac Grupa prikupila novih pola milijarde eura investicija. Time je komanija Mate Rimca kapitalizirtana do sada investicijama od dvije milijarde eura. Novi ulagači u Čudotvorca iz Svete Nedelje su investitori, sve odreda velika imena u svijetu, američka investicijska banka Goldman Sachs i japanska korporacija SoftBank.

Kako se s njime mnogi sprdaju po društvenim mrežama i šire neistine nije im ostao danas dužan. Na svom Facebook profilu objavio je šaljivi mem. U njemu tvrdi: - "Prosječan hrvatski stručnjak za nogomet/covid/rat/investicije/financije", a sve granira idiomom kako "Svi mi financiramo Rimca, živi od državnih poticaja". Svoju grafiku uspoređuje s "Realnošću" na drugoj strani. Ona prikazuje sve investicije koje su kompanije iz Rimac Grupe prikupile od privatnih investitora te sredstva koja je dobio od Europske unije i Hrvatske.

Na grafu su upisane poznate kompanije, poput Porschea, Hyundaija, Kije i Goldman Sachsa, iznosile preko 800 milijuna eura. Sredstva koja je kompanija primila od Europske unije i Hrvatske su i više nego sto puta manja od toga, i time čine beznačajan udio u ukupnim investicijama.

2021. je platio Rimac više od deset milijuna eura poreza i doprinosa, dok iz proračuna Hrvatske nije dobiveno ništa, a i iz EU proračuna oko dva milijuna. 2020. je plaćeno oko sedam milijuna eura poreza i doprinosa, a iz državnog proračuna Hrvatske je Rimac Grupa dobila manje od milijun eura, kao i malo više od dva milijuna iz EU proračuna. Svake godine uplaćeni porezi i doprinosi višestruko premašuju iznos dobiven iz proračuna Hrvatske i Europske unije.

Drugi graf pokazuje da je kompanija Rimac Technology, dio Rimac Grupe, ukupno do sada platila 33.3 milijuna eura poreza, što je deset puta više nego što je dobila iz državnog proračuna ili četiri puta više nego što je dobila od Europske unije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.