Rekordna stopa otapanja ledenjaka u ovom stoljeću

Ako ljudsko društvo drastično ne smanji emisije stakleničkih plinova, stopa gubitka leda na Grenlandu u ovom će stoljeću biti puno veća od bilo čega u proteklih 12 000 godina. Rezultati su to novog istraživanja znanstvenika, a rezultate objavljuje časopis Nature.

Rekordna stopa otapanja ledenjaka u ovom stoljeću Pixabay
1. 10. 2020

Studija koristi modeliranje ledene ploče da bi se razumjela prošlost, sadašnjost i budućnost grenlandskog leda. Znanstvenici su koristili nove, detaljne rekonstrukcije drevne klime kako bi stvorili model i potvrdili njegovu sukladnost stvarnim mjerenjima modernih i drevnih dimenzija ledene ploče.

Trenutni pad ledenog pokrivača promatra se u povijesnom kontekstu, naglašavajući koliko predviđeni gubici u 21. stoljeću mogu biti ekstremni i neobični.

"Zapravo, toliko smo promijenili naš planet da će brzina topljenja ledene ploče u ovom stoljeću biti veća od svega što smo vidjeli s prirodnom varijabilnošću ledene ploče tijekom posljednjih 12 000 godina", objašnjava dr. Jason Briner, profesor geologije. Briner je vodio suradničko istraživanje, koordinirajući rad znanstvenika iz različitih disciplina i institucija.

"Ako svijet krene na masovnu energetsku dijetu u skladu s onim što međuvladin odbor za klimatske promjene naziva RCP2.6, naš model predviđa da će stopa masovnih gubitaka Grenlandskog ledenog sloja u ovom stoljeću biti tek malo veća od svega što se dogodilo u prošlosti, u proteklih 12 000 godina", dodaje Briner. "Ali zabrinjavajuće je što bi u slučaju visokog scenarija RCP8.5 stopa gubitka mase štita mogla biti oko četiri puta najveća zabilježena pod prirodnom klimatskom varijabilnošću u posljednjih 12.000 godina."

On i njegove kolege kažu da rezultati potvrđuju potrebu da zemlje širom svijeta sada poduzmu mjere za smanjenje emisija, polagano smanjivanje ledene ploče i ublažavanje porasta razine mora. Istraživanje je velikim dijelom financirala Američka nacionalna zaklada za znanost.

U istraživanju su sudjelovali klimatski modelatori, istraživači jezgre leda, istraživači daljinskog istraživanja i paleoklime s UB-a, NASA-inog laboratorija za mlazni pogon (JPL), Sveučilišta u Washingtonu (UW), zvjezdarnice Lamont-Doherty sa Sveučilišta Columbia (LDEO), Sveučilišta u Kaliforniji, Irwin ( UCI) i druge agencije.

Ovaj multidisciplinarni tim koristio je moderni model ledene ploče kako bi simulirao promjene u jugozapadnom sektoru Grenlandskog ledenog pokrova, počevši od početka holocena prije oko 12 000 godina i protežući se preko 80 godina do 2100.

Znanstvenici su testirali točnost modela uspoređujući rezultate simulacije s povijesnim podacima. Simulirani rezultati dobro se slažu s podacima vezanim za stvarna mjerenja ledene ploče sa satelita i zračnih fotografija posljednjih desetljeća, kao i terenskim studijama koje definiraju drevne granice ledene ploče.

Iako se projekt usredotočio na jugozapadni Grenland, istraživanja pokazuju da su promjene brzine otapanja leda tamo usko povezane s promjenama na cijelom ledenom pokrivaču.

Imamo dugoročne dijagrame promjene temperature, od prošlosti do sadašnjosti do budućnosti, koji pokazuju učinak stakleničkih plinova na Zemljinu temperaturu. I sada prvi put imamo dugoročni grafikon izloženosti ovoj temperaturi - u obliku topljenja grenlandskog ledenog pokrova - od prošlosti do sadašnjosti i budućnosti. Otvara nam oči za situaciju”, zaključuje Briner.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.