Po vozačku u inozemstvo, jer Hrvatska vlada mladima ne vjeruje

PRIJEDLOG ZAKONA O PROMETU: Mladi su stavljeni u neravnopravan položaj ne samo spram "odraslih" vozača, već i vršnjaka iz drugih država, koji voze aute u Hrvatskoj - ako ste mlađi od 24 položite vozački ispit u inozemstvu i izbjegnite kazne kakve slijede mladim Hrvatima!

Po vozačku u inozemstvo, jer Hrvatska vlada mladima ne vjeruje Pexels
22. 9. 2017

Vlada je danas predložila Saboru na odlučivanje nove odredbe Zakona o prometu, koje bi trebale unijeti još više reda. I dok za prijedloge koji se odnose na registraciju vozila u stanicama za tehnički pregled vozila, vožnju pod utjecajem alkohola, sustav negativnih prekršajnih bodova... postoji podrška javnosti, kada je riječ o prijedlogu definicije mladoga vozača lome se koplja. Ustavni sud godinama je raspravljao o (ne)diskriminaciji mladih vozača od 18 do 24 godine i kada se činilo da će se oni izjednačiti u pravima s ostalim vozačima, a posebice s vršnjacima iz svih ostalih zapadnoeuropskih država, Hrvatska vlada je još jednom rekla kako mladima ne vjeruje! 

Što zapravo znači njezina nova definicija „mladoga vozača“? Predlaže da se to odnosi samo na vozače motornih vozila u dobi do navršene 24. godine, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske! To zapravo znači da su stavljeni u neravnopravan položaj ne samo spram "odraslih" vozača, nego i vršnjaka iz drugih država, koji voze aute u Hrvatskoj. I dosada su mladi stranci ulovljeni u prometnom prekršaju u Hrvatskoj prolazili s bitno manjim kaznama nego mladi hrvatski vozači koji imaju hrvatsku dozvolu. Ovakav prijedlog je diskriminirajući i valjalo bi ga preispitati. Već i dosada zabilježeni su mnogi slučajevi da su hrvatski državljeni u dobi od 18 do 23 godine polagali vozački ispit u drugim državama.

Nema tehničkih pregleda za nova vozila

Ovim prijedlogom se ukida obaveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u Republici Hrvatskoj, čime je eliminiran „nulti“ tehnički pregled, odnosno tehnički pregled novih vozila. Argument leži u činjenici da visoki tehnički standardi proizvođača motornih i priključnih vozila u dovoljnoj mjeri jamče tehničku ispravnost novih vozila te ju nije potrebno ponovno utvrđivati na tehničkom pregledu.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Predlaže se uvođenje obveze podvrgavanju izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu vozača i za one vozače koji su (najmanje) tri puta (unutar rehabilitacijskog roka od tri godine) pravomoćno kažnjeni za prekršaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. U sadašnjem zakonu stoji da je ta obaveza predviđena samo za vozača koji je imao više od 1,5 g/kg alkohola u krvi i dovoljan je jedan takav slučaj.

Sustav negativnih prekršajnih bodova

Jedan od prijedloga je i da se, kao pravna posljedica prikupljenog određenog broja negativnih prekršajnih bodova, predviđa mjera ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Vozačka dozvola mladom vozaču ukinut će se i oduzeti onda kada u razdoblju od dvije godine skupi 9 negativnih prekršajnih bodova, a ostalim vozačima kada u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih prekršajnih bodova. Ona osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, može ponovo polagati vozački ispit protekom roka od dvije godine od dana izvršnosti tog rješenja.

Dodaju se i tri nova pojma: ‘'zapisnik o tehničkom pregledu vozila“, ‘'zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ i ‘'nedostaci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila’', koji do sada nisu bili posebno definirani. ‘'Zapisnik o tehničkom pregledu vozila“ i ‘'Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ postaje obvezan dokument koji vozač mora imati kod sebe u vozilu, a sukladno preuzetim obvezama po Direktivama 2014/45 i 2014/47.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti usvojen je na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske te je upućen u Hrvatski sabor na odlučivanje

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.