Stožer uludo ulupao na višak cjepiva pola milijarde eura, Europska komisija nevjerojatnih 100 milijardi!

Gordan Lauc: Tko je u Hrvatskoj uzeo milijune na cjepivima? Hrvatski znanstvenik i poduzetnik piše tome tko je masno zaradio na cjepivima u Hrvatskoj.

Europska komisija je potpisala ugovor za desetak doza po stanovniku. Kupovinu nepotrebnih 4-5 milijardi doza platit ćemo stotinjak milijardi eura. I nitko ne može tvrditi da „tada nismo znali“.

Stožer uludo ulupao na višak cjepiva pola milijarde eura, Europska komisija nevjerojatnih 100 milijardi! Igor Kralj/PIXSELL
15. 5. 2023

Snimio: Igor Kralj / Pixell

“Duhanska industrija bi željela da svatko od nas puši po dvije kutije cigareta dnevno, a industrija hrane za bebe da majke što prije prestanu dojiti svoju djecu. Zbog takvih interesa su jako važne regulatorne institucije kojima bi briga za našu dobrobit morala biti na prvom mjestu. Još na ljeto 2021. godine bilo je potpuno jasno da su cjepiva jako razočarala, tj. da ono što su njihovi proizvođači javno tvrdili nije bila istina.

 
 
Danas tu činjenicu priznaju i institucija poput HZJZ-a, no ipak je dvije godine vršen nevjerojatan pritisak da se to cjepivo nametne doslovno svima, pa čak i djeci. Objektivno je bila potrebna najviše jedna doza cjepiva po stanovniku (za one rizične koji prethodno nisu preboljeli i sve ostale koji su to doista željeli). Europska komisija je potpisala ugovor za desetak doza po stanovniku. Kupovinu nepotrebnih 4-5 milijardi doza platit ćemo stotinjak milijardi eura. I nitko ne može tvrditi da „tada nismo znali“.

Znanstvena istraživanja i stvarno stanje u Izraelu su to vrlo jasno pokazala još na ljeto 2021. godine. Jesu li tih stotinjak milijardi eura koje su iz džepova svih nas otišli najvećim dijelom jednoj velikoj farmaceutskoj kući utjecali na tu odluku je nešto što treba istražiti. U Hrvatskoj se radi o petstotinjak milijuna eura, jer smo mi „uspjeli“ ispregovarati da prepolovimo ugovorenu količinu.

U farmaceutskoj industriji su troškovi marketinga i prodaje najveći dio ukupnog troška. Za očekivati je da je i ovdje u marketing i prodaju u Hrvatskoj uloženo barem stotinjak milijuna eura. Izravno reklamiranje lijekova je u Hrvatskoj zabranjeno, dakle troškovi marketinga i prodaje su bili za plaćanje „edukatora“ i lobista. Mi možemo samo sumnjati tko su ti pojedinci koji su uzeli milijune kako bi izlobirali covid-potvrde i druge mehanizme poticanja prodaje cjepiva, no država ima mehanizme kako to može istražiti i dokazati”, ističe Gordan Lauc.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.