Česi i Slovaci dobit će dodatnih 100.000 doza cjepiva od EU partnera

Češka i Slovačka trenutačno spadaju među zemlje koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Pune im se bolnički kapaciteti, nedostaje im medicinskog osoblja i pokušavaju ubrzati program cijepljenja. 

Česi i Slovaci dobit će dodatnih 100.000 doza cjepiva od EU partnera Pexels
10. 3. 2021

Češka i Slovačka dobit će svaka 100.000 dodatnih doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od svojih partnera u Europskoj uniji.

Obje zemlje spadaju trenutačno među zemlje koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Pune im se bolnički kapaciteti, nedostaje im medicinskog osoblja i pokušavaju ubrzati program cijepljenja. 

Zahvaljujući solidarnosti EU-a i SOS mehanizmu Komisije, Češka Republika zaprimit će dodatnih 100.000 doza Pfizera idući tjedan”, poručio je češki premijer Andrej Babiš u srijedu. 

Češkoj je Francuska ponudila 100.000 doza cjepiva, a manje količine i Izrael i neke njemačke pokrajine. Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od covida-19, pokazuju podaci objavljeni u srijedu. 

Ukupno se u bolnicama od covida-19 trenutačno liječi 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju oboljelih od izbijanja pandemije. U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na rubu pucanja. 

Slovački premijer Igor Matovič napisao je na Facebooku da se “Slovačka može osloniti na svoje europske partnere u teškim vremenima”. “Drago mi je da smo uspjeli postići konačan dogovor o takozvanim SOS cjepivima”, dodao je. 

Matovič je potražio pomoć i izvan EU-a te je naručio doze ruskog cjepiva Sputnjik V, čime je potresao vladajuću koaliciju.

Slovačka je u srijede navečer uvela policijski sat koji će biti na snazi od 20,00 do 5,00 sati ujutro i to najmanje do 19. ožujka. 

Članica EU-a s 5,4 milijuna stanovnika u zadnja je dva tjedna u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci agencije France Presse. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.