Englezima EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv covida-19

Bruxelles je potpisao sporazum u ime zemalja članica Europske unije za nabavku 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva, a postoji mogućnost da se naruči dodatnih 100 milijuna, rekao je glasnogovornik Europske komisije u četvrtak. 

Englezima EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv covida-19 Fokus
28. 8. 2020

Fotografija: Willfried Wende, Pixabay

Europska komisija platila je britanskoj farmaceutskoj kompaniji AstraZeneca predujam u iznosu od 336 milijuna eura kako bi osigurala barem 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv Covida-19. Prenio je portal www.fokusonline.eu Hinine informacije.

Bruxelles je potpisao sporazum u ime zemalja članica Europske unije za nabavku 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva, a postoji mogućnost da se naruči dodatnih 100 milijuna, rekao je glasnogovornik Europske komisije u četvrtak. 

“Ne možemo u ovoj fazi specificirati točnu cijenu prema dozi. Međutim, značajan dio sveukupnih troškova financira se od doprinosa iz fonda ESI za cjepiva”, rekao je, referirajući se na instrument hitne pomoći Europske unije.

Europska unija proizvođačima cjepiva pruža tek djelomičnu zaštitu od pravnih rizika koji bi proizišli iz eventualnih negativnih nuspojava cjepiva za covid-19, rekli su europski dužnosnici.

EU je početkom kolovoza sklopio avansni ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu. To je jedini takav sporazum koji je EU do sada sklopio, a nudio je tek djelomično pokrivanje rizika proizvođača u slučaju eventualnih nuspojava cjepiva.

“Ugovor predviđa da ugovorne strane dijele odgovornost i financijske troškove”, priopćila je belgijska agencija za lijekove, komentirajući sporazum koji je Komisija postigla s AstraZenecom u ime 27 država članica EU-a, uključujući Belgiju.

“Avansni sporazumi o nabavi određuju da zemlje članice isplaćuju proizvođaču odštetu za određene nastale troškove”, izjavio je dužnosnik Komisije na upit o dogovoru, no nije naveo detalje.

EU ima krizni fond koji je korišten za vrijeme pandemije i očekuje se da će s oko dvije milijarde eura pomoći proizvođačima u razvoju cjepiva i pokrivanju rizika, kazali su europski dužnosnici.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.