Šokantna snimka s Krasa: Jesu li vatrogasci iz slovenskog Hrvatina za dlaku izbjegli sigurnu smrt i to zahvaljujući Hrvatu u kanaderu?

Okruženi dimom, borili su se vatrogasci s bijesnom vatrom na Krasu. Odjednom je zapuhao vjetar i vatra im se opasno približila. Odjednom se potpuno nenajavljeno iznad njih pojavio i hrvatski kanader koji je očito vidio "braću po krvi" u teškoj nevolji iz zraka.

Vatrogasac Klemen Gorup iz Hrvatina snimio je senzacionalan video koji na najbolji mogući način pokazuju dramatičnost trenutka. Uzviknu je snimajući: "[Kanader] nas je rešil zdajle!"

Šokantna snimka s Krasa: Jesu li vatrogasci iz slovenskog Hrvatina za dlaku izbjegli sigurnu smrt i to zahvaljujući Hrvatu u kanaderu? Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje/fotomontaža
24. 7. 2022

Društvenim mrežama proširila se snimka slovenskih vatrogasaca iz Hrvatina kako se bore s vatrom u samom žarištu. Na snimci se vidi gusti dim i vatra s obje strane ceste. Vatra ih je doslovno okružila. Čini se da su u velikoj opasnosti. Tada se iza dimne zavjese spasonosno i posve nenadano pojavio hrvatski kanader koji je izlio veliku količinu vode na njih, baš tamo gdje je bilo najbitnije. Nakon toga slijede uzbuđeni i olakšavajući uzvici vatrogasaca u nevolji: - "Sad nas je spasio", prolomio se uzvik autora snimke, jednog od vatrogasaca u nevolji.

Branili su lovačku kuću

Video je snimio Klemen Gorup, vatrogasac iz PGD Hrvatini, koji je za slovenski portal N1 progovorio i o okolnostima nastanka. Kako je rekao, raspoređeni su na cesti prema lovačkoj kući s ciljem zaštite od požara koji se počeo širiti prema Trstelju. Tamo je bilo oko 15 cisterni koje su bile spremne za povlačenje u slučaju da se to dogodi, što se nažalost i dogodilo.

Kanadra nisu očakovali

Kako se vatra približila cesti, počeli su je gasiti. "Neko vrijeme nam je išlo dobro, ali onda je vjetar pojačao pa je vatra vrlo brzo došla s donje strane ceste. Potom nas je okružila, imali smo vatru gore i dolje. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsječeni na toj cesti, u dimu, oko dva sata. Pokušavali smo to riješiti. Kanader je došao neplanirano. Mislim da nas je polio vodom kad nas je vidio i vidio kakva je situacija."
 

"Največj problem bio je dim"

Kazao je i kako imaju i rezervu vode u slučaju da im vatra preskoči na neko vozilo, a posječena su i stabla uz cestu pa se ne boje da će im se vatra previše približiti. "Najveći problem bio je dim. Pekle su oči, pekao je dah, nije se moglo disati." Zato su si pomagali aparatima za disanje, a oči su ispirali fiziološkom otopinom. Sve im je dodatno otežavala visoka temperatura, ispričao je Gorup za N1.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.