Hrvatski kanader i 9 hrvatskih vatrogasaca pomažu Slovencima u najvećem požaru koji hara Primorskom, na samoj granici s Italijom

Evakuirani stanovnici su na putu kući, vatrogasci se još uvijek bore s plamenom. Vatrogasci imaju dovoljnu podršku iz zraka. U kasnim jučerašnjim poslijepodnevnim satima ponovno im se pridružio hrvatski kanader za gašenje požara, a i slovački helikopter.

Hrvatski kanader i 9 hrvatskih vatrogasaca pomažu Slovencima u najvećem požaru koji hara Primorskom, na samoj granici s Italijom Facebook/Slovenska filantropija
21. 7. 2022

Mještani Vojščice, Temnice i Novele na Krasu, koji su ujutro evakuirani, vraćaju se kućama.

Inače, vatrogasci se i dalje bore s tri velika požara kod Nove vasi, Vojščice te između Cerja i Trstelja.

Imaju dovoljnu podršku iz zraka. U kasnim poslijepodnevnim satima ponovno im se pridružio kanader iz Hrvatske za gašenje požara, ali i slovački helikopter. Glavna zadaća svih snaga je držati protupožarnu liniju ispred ceste Temnica – Renče, napisao je regionalni stožer Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku.

Pomaže i  9 Hrvata

Prema njihovim riječima, na terenu je više od 1000 slovenskih vatrogasaca, a u pomoć im je stiglo i devet hrvatskih vatrogasaca. Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite Republike Slovenije Srečka Šestana, vatrogasci nastoje spriječiti širenja požara prema Trstelju. Istodobno se pod čudnim okolnostima dogodilo nekoliko požara za koje je teško procijeniti jesu li izazvani preskakanjima vatre ili nečim drugim.
 

Ministar obrane Marjan Šarec rekao je da je gašenje požara iz zraka izuzetno otežano zbog slabe vidljivosti, a postoji i opasnost od sudara zrakoplova. Zbog toga su na terenu i kontrolori helikoptera i aviona, a Slovenska vojska (SV) već šesti dan pomaže u gašenju požara. Zrakoplovna postrojba 15. pukovnije vojnog zrakoplovstva u pet je dana helikopterima i avionom izbacila ukupno oko 900.000 litara vode, a nalet je trajao 93 sata, objavljeno je na stranicama SV.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.