400.000 Europljana godišnje umre zbog zagađenosti zraka, zatvorene tvornice i manje vozila na cestama, zbog corone uvelike će smanjiti i broj stradalih od NOx...

Smanjena zagađenost zraka u metropolama uslijed borbe protiv pandemije koronavirusa. Nakon što je diljem Europe privremeno zatvoren velik broj tvornica te nakon što su uvedene znatne restrikcije kretanja, smanjilo se zagađenje zraka u europskim urbanim sredinama

400.000 Europljana godišnje umre zbog zagađenosti zraka, zatvorene tvornice i manje vozila na cestama, zbog corone uvelike će smanjiti i broj stradalih od NOx... Pixabay
6. 4. 2020

U moru loših vijesti koje nam svakodnevno pristižu zbog sve jačeg širenja pandemije koronavirusa pojavila se napokon i jedna dobra. Nove satelitske snimke koje su objavljene u ponedjeljak pokazuju da se zbog privremenog zatvaranja velikog broja tvornica i smanjenja cestovnog prometa smanjilo zagađenje zraka u urbanim područjima diljem Europe.

Snimke satelita Sentinel-5, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, u europskim metropolama poput Bruxellesa, Pariza, Madrida, Milana i Frankfurta zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak. Nakon što je španjolska vlada 14. ožujka zabranila sva putovanja osim onih nužnih, u Madridu je prosječna razina dušikovog dioksida pala za čak 56 posto na tjednoj razini.

S obzirom na to da dnevne vremenske prilike mogu utjecati na atmosfersko zagađenje, satelitske snimke su uzimale 20-dnevni prosjek te su isključile podatke dobivene tijekom oblačnih dana jer oblaci smanjuju kvalitetu podataka.

Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), koji je analizirao satelitske snimke, upozorava da ljudima koji žive u zagađenim gradovima možda prijeti veća opasnost od zaraze Covidom-19 jer duža izloženost zraku loše kvalitete može oslabiti imunološki sustav i otežati borbu protiv infekcije. “Vrlo je vjerojatno da postoji veza između te dvije stvari”, izjavio je Zoltan Massay-Kosubek iz EPHA-e u razgovoru za novinsku agenciju Reuters. “No s obzirom na to da je riječ o novoj bolesti, to se još mora potvrditi”, dodao je Massay-Kosubek.

Kina je u veljači, kada je tamošnja vlada uvela stroge mjere radi suzbijanja epidemije koronavirusa, također zabilježila pad razine zagađenja dušikovim dioksidom u gradovima.

Prema procjeni Europske agencije za okoliš (EEA) zagađenost zraka uzrokuje preuranjenu smrt oko 400 tisuća Europljana godišnje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.