VIDEO: Školjkama iz Malog stona prijete školjke razlupanih auta, odbačena ulja i tekućine

Kamenice iz Malostonskog zaljeva među najukusnijim i najzdravijim su na svijetu. More je uz Pelješec navodno besprijekorno čisto. Nije, jer školjkama prijete autobiliske školjke - olupine koje nitko nije uklonio ni godinama nakon prometnih nezgoda

VIDEO: Školjkama iz Malog stona prijete školjke razlupanih auta, odbačena ulja i tekućine romeo ibrišević
8. 9. 2017

Školjkama protiv školjki - najmanje deset olupina već godinama ne predstavlja samo ruglo zaljeva u Malom stonu, uz magistralnu cestu što povezuje Neum s Dubrovnikom, već je i svojevrsna ekološka prijetnja izvrsnosti najboljih kamenica na svijetu.

Napisao: Sven Stažić

Snimio: Romeo Ibrišević

Nikša Šarlija, jedan od poznatijih školjkaša iz Malostonskog zaljeva, pozvao je Romea Ibriševića, velikoga borca za očuvanje prirode, i pokazao mu ruglo koje ne samo što nagrđuje obalu, već otpadnim uljima, rashladnim i inim tekućinama kvari okus ostriga. Najamanje deset automobila završilo ja na obali zaljeva tijekom posljednjih nekoliko godina i nitko ih nije uklonio. One su prijetnja čistoći mora u kojemu se uzgajaju najfinijije i prema nekima najbolje kamenice na svijetu. Ulja iz mjenjačkih kutija, agregata, kočnica, rashladne tekućine..., završile su u moru. Nikša Šarlija upozorava na ekocid već godinama i čvrsto je vjerovao kako će se olupine napokon ukloniti, jer pred koji je mjesec renovirana dionica brze prometnice uz Malostonski zaljev. Strojevi i radnici su otišli, no ostalo je i dalje ruglo uz obalu.

- Još nije kasno da se to ukloni o trošku renoviranja ceste što povezuje Neum s Dubrovnikom, jedinu nažu pravu cestovnu vezu kontinenta s Gradom. Naime, još uvijek nije izdana uporabna dozvola za prometnicu, ne gubi nadu Šarlija. Iako ga je ova priča uznemirila, Romeo Ibrišević s užitkom je ne samo kušao arodizijak iz čistoga mora kojemu prijete "autoškoljke". Kaže da ih može pojesti i 70, a koliko ih je "izio" u društvu Šarlije nije nam želio otkriti. Bez obzira na ove ružne slike, inače besprijekornoga zaljeva, Romeo tvrdi kako su kamenice i dalje ukusne i fine. Tako lijepe riječi ne mogu se uputiti svima koji su zaduženi da se ne dozvoli narušavanje prirodnoga sklada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.