- Ne mogu oni toliko zemlju "zasvinjiti" koliko JA I MOJ ZELENKO možemo očistiti, veli Romeo Ibrišević nakon 16 godina i 16.000 uklonjenih olupina

20 fascinantih fotografija devastacije prirode, VIDEO te Romeo i njegovi saveznici koji joj vraćaju pravi sjaj. Za Hrvatsku bez olupina. 16.000 razloga za veliko hvala.  Istinski zaljubljenik u prirodu očitao je pravu lekciju državi. Samozatajni Samoboborac je fenomen. Dokazao je kako pojedinac može pobijediti sustav. VALJA POGLEDATI I PROČITATI što je sve Romeo učinio. I ne lažu oni koji kažu kako je uklonio više automobilskih krševa iz našeg okoliša od onih koji su za to plaćeni. Bili smo s njime nebrojeno puta i bilježili kako prirodi vraća pravi sjaj i sve to ponajprije uz pomoć Renaulta, CIOS-a, Hrvatske pošte, brojnih volontera... Pogledajte video + fotografije zanesenjaka u prirodu, dobitnika Velebitske degenije, najprestižnije ekološke novinarske nagrade

- Ne mogu oni toliko zemlju "zasvinjiti" koliko JA I MOJ ZELENKO možemo očistiti, veli Romeo Ibrišević nakon 16 godina i 16.000 uklonjenih olupina Romeo Ibrišević
16. 7. 2021

 Napisao: Borut Černelić

Snimio: Romeo Ibrišević

Autor filma: Bojan Markičević

U Renaultovoj akciji « Očistimo Hrvatsku od olupina «,  u 15 je godina ” iz nacionalnih parkova i parkova prirode uklonjeno 15.000 limenih "krševa"! Akcija je 2007. proglašena najuspješnijim komunikacijskim projektom u svijetu,  a 2005. nagrađena je Velebitskom degenijom, kao najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u Hrvatskoj. A sve je posve spontano započeo umjetnički fotograf Romeo Ibrišević. Istinski zaljubljenik u prirodu očitao je pravu lekciju državi. Samozatajni Samoboborac je fenomen. Dokazao je kako pojedinac može pobijediti sustav. Poput otkačena profesora, neumorna mrava, savjesna ekologa i zaigrana djeteta započeo je akciju koju društvo godinama nije prepoznavalo. Nije se obazirao na muk nadležnih i plaćenih birokrata, koji ga i dan-danas prati. Nevjerojatno jea, ali Romeo je uklonio više plehnatog rugla iz prirode nego svi kojima je to dužnost.  S livada, potoka, pašnjaka..., iz rijeka i mora izvukao je najmanje 18.000 tona čelika i drugog otpada. I ne samo to, ljudski nemar i neodgovornost zabilježio je kamerom, neupitnim svjedokom vremana u kojemu živimo. Romeo je majstor fotografije kojemu prljavština smeta, a ponajviše ona koja nas okružuje. A otkako mu se uz Renault pridružila i Hrvatska pošta, zapravo bolje rečeno lokalni samoborski poštari, priča je dobila i dodatnu dimenziju. Uprava, sindikalisti i Romeo postali su škvadra koja naprosto generira nova izvlačenja olupina. Dakako, to ne podrazumijeva samo rad. Nakon dobro obavljena posla slijedi fešta i nikome nije teško što je radio i nakon radnoga vremena. Ovo je nenaplativo, a užitak neopisiv.

 

PRIJAVITE OLUPINE

Udruga  Zelene stope (www. zelene-stope.hr) i Start pozivaju vas da prijavite olupine. Romeo i Renault nastavljaju akciju dok i posljednja limena  rugoba ne  završi na reciklaži.

Akcija “Očistimo Hrvatsku od auto olupina powered by Renault” 2005. nagrađena je najznačajnijom ekološkom u Hrvatskoj, nagradom Velebitskom degenijom kao najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u Hrvatskoj. Godine 2007. proglašena je unutar Grupe Renault za najuspješniji komunikacijski projekt u svijetu. A Romeo Ibrišević dobio je i drugu Velebitsku  degeniju 2014. za rad “Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća“, objavljen u časopisu Meridijani.

Tijekom godina, olupine su vađene iz značajnih turističkih lokacija: rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava, Korana), slapova (Zareški krovi), jezera (Plitvička jezera, Baćinska jezera, Imotska jezera, Svetonedeljska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka, Sveta Gera, Visočica), iz spilja, s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj, Biševo, Cres, Hvar), iz slavonske ravnice, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih brega. U akcijama su sudjelovali učenici, učitelji, nastavnici, odgajatelji, djeca i roditelji. Akciju su osiguravali i provodili vatrogasci, pripadnici policije i vojske, Hrvatska gorska služba spašavanja, planinari, šumari, speleolozi, ronioci, varioci, poštari i obvezni komunalni redari. Uvijek su pomagali volonteri i lokalno stanovništvo. Sve akcije bile su medijski popraćene, a olupine reciklirane. Tehniku i stručnost potrebnu za izvlačenje i prijevoz ustupale su velike tvrtke (CEZAR, Elektra, Jadrolinija, Hrvatska pošta, Hrvatske šume, Hrvatska vojska) i mali poduzetnici. Od alata za uklanjanje korištene su velike preše, šleperi, kamioni-dizalice, građevinske dizalice, specijalna vozila Unimog, traktori, pa čak i konji. Renault Scenic, a sada Renault Kadjar, vozili su neumorno pa su od milja dobili i vlastito ime, Zelenko, ispisano na registarskim pločicama. Na moru su korišteni čamci, gliseri, ronioci, brodovi, podmornica, trajekti. Na rijekama šlepovi i brodske dizalice. U zračnim su se akcijama olupine izviđale avionima, a izvlačile helikopterima i balonima. Iz nepristupačnih šuma izvlačilo se konjima, kvadovima, zapregama i terencima.

 

U akciju su se likom a često i djelom, tijekom godina uključivale brojne poznate javne ličnosti poput Ivice Kostelić (svjetskog prvaka u skijaškim disciplinama), Mire Gavrana (popularnog hrvatskog književnika), Mirele Holy (nekadašnje ministrice zaštite okoliša) ili Zorana Vakule (poznati TV meteorologa).

 

Godine 2016. akciji se pridružilo više od 30 poznatih hrvatskih slikara koji su svaki svojom tehnikom i likovnim izričajem doslikavali vlastite motive na Romeove fotografije odbačenih olupina. Iz toga je nastao novi fotografsko-slikarski projekt „Što se čeka, izvlačimo!“ iz čega se ubrzo rodila umjetnička izložba predstavljena najprije u prostorijama Francuskog instituta u Zagrebu, a potom izložena u turističkim destinacijama na Korčuli i Mljetu, dok je najznačajnija postavka izložba bila 2019. u Villi Farinacci u Rimu.

 

U lipnju 2017. Hrvatska pošta d.d. i udruga Zelene stope izdali su u nakladi od 10.000 komada prigodnu dopisnicu tiskanu u povodu Dana zaštite okoliša. Dopisnicu je fotografije iz akcije "Očistimo Hrvatsku od auto olupina powered by Renault", a putem te dopisnice svi poštari u Hrvatskoj mogu dojaviti lokacije odbačenih olupina nakon čega će Udruga organizirati njezino izvlačenje i reciklažu. Poštari Samobora, Jaske i Svete Nedjelje već desetak godina sami izvlače olupine sa svog terena u okviru iste akcije.

 

Slikarska izložba „Što se čeka, izvlačimo!“ i fotografska izložba cijele akcije do sada je u Hrvatskoj  gostovala u više od 20 obrazovnih institucija, knjižnica, škola i fakulteta, a u nadolazećem razdoblju, planira se izložbu postaviti u Dubrovniku i drugim većim primorskim gradovima.

Akcija se nastavlja dok posljednja olupina ne završi tamo gdje joj je mjesto: u reciklažom dvorištu!

 

A za sve one koji žele prijaviti da su negdje vidjeli olupinu ili je se žele riješiti, neka se jave na:

besplatni telefon 0800 02 04

mail adresu udruge Zelen stope: info@zelene-stope.hr

http://www.zelene-stope.hr/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.