Video i foto galerija: Tirkizno more postalo crna mrlja - nafta u Raškom zaljevu otjerala turiste, uništila posao ribarima, školjkarima, izavala ekocid

30 slika za otrežnjenje: Libanonski tanker Fidelity koji je bio usidren u luci Bršica, gdje se tovari stoka i drvo, ispustio naftu u more i izazvao ekocid u cijelom istarskom Raškom zaljevu. Romeo Ibrišević sve je zabilježio kamerom i fotoaparatom

Već četiri dana traje čišćenje i sanacija Raškog zaljeva koji je do polovice bio pokriven naftnom mrljom. Bura ju je širila prema otvorenom moru. Kupanja nema, barke se čiste, školjke nitko neće, turisti otkazuju rezervacije, a ribari su očajni... Ovo je pravi ekocid i još se ne znaju njegovi razmjeri

Video i foto galerija: Tirkizno more postalo crna mrlja - nafta u Raškom zaljevu otjerala turiste, uništila posao ribarima, školjkarima, izavala ekocid romeo ibrišević
25. 6. 2019

Veći dio Raškog zaljeva onečišćen naftom koju je ispustio libanonski tanker Fidelity usidren i luci Bršica gdje se tovari stoka i drvo. U petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaljeva onečišćen teškim gorivom, a saniranje štete odvija se već četvrti dan. Razmjeri ekološke katastrofe još se utvrđuju, no posljedice su tu. Cijeli zaljev pliva u nafti, a sve je izvjesnije kako će se naftne mrlje širiti i dalje uslijed morskih struja. U petak rano ujutro prvo se osjetio miris i smrad nafte, a već ubrzo teško je gorivo isplivalo na površinu i prekrilo tirkizno plavo more užašavajućem tamno smeđom i crnom bojom. Kako se neslužbeno saznaje do havarije je došlo prilikom utakanja goriva iz cisterne na brod. Prema nekim procjenama moglo bi se raditi i o 15.000 litara plinskog ulja koje se umjesto u spremniku tankera našlo u moru. U priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stoji da inspektori Uprave sigurne plovidbe obavljaju inspekcijski nadzor teretnoga motornog broda. Utvrđeno je da je libanonski tanker prouzročio onečišćenje, a riječ je o brodu Fidelity dužine 115,3 metara i nosivosti 5395 bruto tona.

Đani Zupičić iz obližnjeg Brguda jedan je od četvorice koncesionara na pomorskom dobru za marikulturu za uzgoj školjaka izjavio je za Glas Istre:
- Štetu još ne možemo utvrditi dok se sve ne staloži i razgradi. Prerano je. Možda će biti katastrofa, a možda ništa. Mrlje su na površini, a školjke su ispod površine, na dubini. Možemo ih samo izvaditi i nosom utvrditi da li smrde na naftu. Potrebna je kompletna analiza.
Školjkari su očajni jer je šteta ogromna. Pitaju se tko će sada jesti školjke iz Raškog zaljeva iako su one na dubini? Sezona je počela, bit će problema sa plasmanom dagnji jer postoji psihološki problem kod ljudi. Uz to tvrde kako se ovako nešto se nikad nije dogodilo, ali je bilo izvjesno da će se dogoditi s obzirom na to što se sve događa u Raškom zaljevu i Bršici. Glorija Paliska, raška načelnica istaknula je kako su uz županijske i sve općinske službe na terenu.
-Pozivam sve vlasnike plovila da se jave komunalnom redaru općine Raša ili Lučkoj upravi Rabac radi prijave i naknade štete na plovilima. Pratit ćemo situaciju i dalje, poduzimati sve potrebne mjere i obavještavati javnost, rekla je Paliska.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.