Plenković uz Slovaka Fica i Mađara Orbana jedini zasad brani ravnopravnost i jednakost u EU, tzv. staru dobru Schumanovu Europsku uniju

EU rasturaju Francuska i Njemačka, a ne Viktor Orbán! EUROPA KAKVU ZNAMO JE U VELIKOJ OPASNOSTI! Tihu potporu Macronu i Scholzu daju Italija i Španjolska, jer očekuju da će biti dio "Big 4", "Sila osovine", koja će sve ostale pretvoriti u kolonije! Ovo što se predlaže nije ništa drugo nego federalistička hegemonizacija. HDZ-ovci su nakon glasovanja napali SDP-ovce i nazvali iz nacionalnim izdajnicima.

No nema veze što Europski parlament trabunja, glavnu riječ vodi i odlučuje Europsko vijeće u kojem sjedi 27 državnika, među njima i Andrej Plenković, a odluka se donosi isključivo jednoglasno.

Europa kakvu znamo je opasno ugrožena. Sada se o onome najbitnijem odluke donose jednoglasno i države imaju pravo veta, pa i Viktor Orbán koji ih tako smeta. EU je sada zajednica suverenih država sa otvorenim granicama, zajedničkim tržištem te valutom koju moraju svi prihvatiti u nekom roku. Za to su Europljani glasali i to se zove zapravo SCHUMANOVA EUROPA

Ako se usvoje, ove bi reforme prenijele suverenitet s država članica na Europsku uniju te bi praktički postale njezine pokrajine.

Na pitanje koga bi volio vidjeti na američkom mjestu sljedeće godine, odgovorio je Viktor Orbán da bi Donald Trump bio najpovoljniji s obzirom na mađarske interese. 
Logično je da se EPP podijelio. jer je nekoliko premijera država članica, gdje su njihovi na vlasti reklo da je protiv. A Charles Michel torbari po tim državama trenutno. Tako je bio neki dan i u Splitu i očito je dobio košaricu!
Plenković uz Slovaka Fica i Mađara Orbana jedini zasad brani ravnopravnost i jednakost u EU, tzv. staru dobru Schumanovu Europsku uniju Patrik Macek / Pixell
23. 11. 2023

Snimili: Eric Vidal / EP  Patrik Macek/ Pixssel

Napisali: Igor Stažić i Vlastimir Stojiljković

Ne da se male države članice Europske unije po novom prijedlogu uglavnom pučana kojima pripada i HDZ, te liberala, guraju u neku novu političku tvorevinu, čak i ne onu poput bivše SFRJ, već u onu nalik na SSSR! Ovo je za sve male zastrašujuća i frapantna spoznaja, jer dira se u samu suverenost država članica koje se žele pretoriti u svojevrsni protektorat. Štoviše, kako u velikoj mjeru Francuskom i Njemačkom upravljaju Sjedinjene Države, tako se na očigled novu Europsku uniju želi pretvoriti u svojevrsnu američku depadansu.

Dodatno, nije riječ samo o ukidanju jednoglasnosti. To je najmanje. Prijedlog je da se sedam područja suverenosti od upravljanja zdravstvom obrazovanjem nadalje preda Bruxellesu. Europska komisija bi se preimenovala u Europsku izvršnu vlast! Poznato? Umalo da je to novo Savezno Izvršno vijeće. No, u SIV-u SFRJ, barem su sve republike imale pravo veta na sve odluke. Ovdje se to sada gubi.

Vjerovali ili ne, ali glavni rušitelj dobre stare Europske Schumanove EU nisu Mađarska i Poljska, Orban i Morawiecki, već to su Francuska i Njemačke, te njihovi sateliti Italija i Španjolska koji se nadaju ugirati u takozvani "Big 4"! 

Europa kakvu znamo je opasno ugrožena. Sada se o onome najbitnijem odluke donose jednoglasno i države imaju pravo veta, pa i Viktor Orban koji ih tako smeta. EU je sada zajednica suverenih država sa otvorenim granicama, zajedničkim tržištem te valutom koju moraju svi prihvatiti u nekom roku. Za to su Europljani glasali i to se zove zapravo SCHUMANOVA EUROPA

Glasovanje za novu Europu je prošlo uz mnoštvo suzdržanih, no pobjedu su za sada odnijeli veliki (305 glas), zapravo većina pučana (EPP) i liberala, te vjerovali ili ne njih samo 20 socijalista, među kojima je bilo i naših četvero. Tonino Picula, Biljana Borzan, Fred Matić, Jerković, baš kao i liberal Valter Flego glasovali su za gubitak suvereniteta Hrvatske. Nasuprot njima bio je HDZ-ov kvartet (Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko), a jednako tako i Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić te Ladislav Ilčić.

Protiv Macronove i Scholzove Europe glasovalo je njih 270, dok je više od stotinu zastupnika bilo suzdržano. HDZ-ovci su nakon glasovanja napali SDP-ovce i nazvali iz nacionalnim izdajnicima. Uglavnom njih 305 bilo je za novu EU, a njih 305 glasovalo je protiv ili je bilo suzdržano.

Posve je logično da je njemački i francuski dio EPP-a glasao za. Pa sve ove izmjene su potaknule Njemačka i Francuska kako bi kolonijalistički preuzele vlast. Mrvice bi dobile Španjolska i Italija. Ostali bi se smatrali malim i nebitnim nacijama, jer bi u svemu bili preglasani. U ime demokracije. Dakle sve je to samo drukčiji oblik kolonijalizma na koji "mali" ne smiju pristati. Logično je da se EPP podijelio. jer je nekoliko premijera država članica, gdje su njihovi na vlasti reklo da je protiv. A Charles Michel torbari po tim državama trenutno. Tako je bio neki dan i u Splitu i očito je dobio košaricu!

Dodatno, ovo ide protiv ustava svake od drzava i u najmanju ruku zahtijeva promjenu ustava i referendum o federaciji. A to Hrvati tesko mogu prihvatiti

Mađarska će prije u BRICS, što je posve logično, a za vjerovati je da mnogi od malih ne žele ovo što im se danas ponudilo i što je Europski parlament proslijedio Europskom vijeću koju odluku još uvijek mora donijeti jednoglasno. A tu sjedi 27 državnika, među njima već navedeni Fico, Orban i Plenković.

A ono se sastaje u prosincu kako bi odredilo prioritete za sljedeći mandat EP i EK (Izvršne vlasti) te će i o ovome raspravljati

Sada se o bitnome donose jednoglasne odluke i drzave imaju pravo veta. Jer je EU zajednica drzava sa zajedničkim tržištem i otvorenim granicama te valutom. Za to su ljudi glasali i to je Schumanova EU!

Nakon ovoga ide se na Vijeće EU koje to raspravlja na ministarskoj razini, a Europsko vijece (predsjednici država i vlada) već bi u prosincu bi o tome trebali raspravljati.

Osim HDZ-a, javno se oglasio i Mislav Kolakušić koji je kazao:

- Zahvaljući rezultatima izbora iz 2019. godine Europski parlament je danas prepun fanatičnih pobornika ukidanja europskih država, nacionalnih identiteta i svih vrijednosti koje baštini ogromna većina građana Europe. Iako njihove nakardne ideologije danas gube podršku diljem Europe (Nizozemska je posljednja u nizu), u EU parlamentu imaju ogromnu većinu i predstavljaju bastion potpuno bolesnih političkih ideja. To će se promijeniti na sljedećim izborima sljedeće godina, a tome će pridonijeti i Hrvatska. Moramo ih na izborima ukloniti jer svaka propuštena prilika znači novih 5 godina malteriranja čitavog kontinenta katastrofalnim politikama koje uništavaju ekonomiju, slobodu, zdravlje i dobrobit građana Europe.

Što donosi novi dokument

U ovome dokumentu se ponavlja poziv Europskoga parlamenta na izmjenu Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije te se poziva Vijeće Europske unije da Europskome vijeću smjesta i bez rasprave podnese prijedloge iznesene u ovoj rezoluciji i navedene u njezinu prilogu. Nadalje, Europsko vijeće poziva se da što prije sazove konvenciju u skladu s redovitim postupkom revizije predviđenim u članku 48., stavcima od 2. do 5. Ugovora o Europskoj uniji te se napominje da se nekoliko država zapadnoga Balkana nalazi u raznim fazama pristupnih pregovora i pozdravlja dodjelu statusa kandidatkinja Ukrajini i Moldaviji 23. lipnja 2022. godine. Riječ je o revolucionarnome i radikalnome reformskom planu s ciljem nepovratne transformacije Europske unije iz zajednice suverenih nacionalnih država u centraliziranu državu, a ovim se izvješćem predlaže potpuno restrukturiranje institucionalnoga sustava Europske unije te prijenos znatnoga dijela ovlasti i mjerodavnosti država članica na razinu Europske unije do promjena u mehanizmima odlučivanja.

Ako se usvoje, ove bi reforme prenijele suverenitet s država članica na Europsku uniju te bi praktički postale njezine pokrajine.

Iako se prijedlozi prijenosa znatnoga dijela nadležnosti odnose na okoliš i bioraznolikost te pregovore o klimatskim promjenama, predviđa se i znatno proširivanje tzv. podijeljene nadležnosti Europske unije, pri čemu Europska unija ima prioritet u njihovom izvršavanju nad državama članicama. Podijeljene nadležnosti uključivale bi sedam novih područja: javnozdravstvena pitanja, uključujući reproduktivno zdravlje (među ostalim i pobačaj), prekograničnu prometnu infrastrukturu, upravljanje vanjskim granicama, vanjske poslove, vanjsku sigurnost i obranu, civilnu zaštitu, industriju i obrazovanje. Takav masovni prijenos ovlasti navedene Europsku uniju praktički pretvara u superdržavu i posve smanjuje razinu suverenosti država članica Europske unije na trivijalnu razinu. U dokumentu se također poziva i na zamjenu postojećega jednoglasnoga sustava odlučivanja – kojim se jamči da države članice Europske unije zadržavaju svoju suverenost u 65 područja u kojima zadržavaju svoje pravo veta – na glasanje većinom ili kvalificiranom većinom. To bi značilo gotovo potpuno ukidanje posljednjega bastiona suverenosti država članica Europske unije, a to je pravo veta u Vijeću Europske unije.

Euro postaje obavezna valuta svih

Štoviše, prema ovome dokumentu, jedna od prvih promjena bila bi povezana uz nacionalnu valutu i euro bi postao obvezna jedina valuta Europske unije. Nadalje, ostale institucijske promjene predviđaju reformu i preimenovanje institucija Europske unije te zamjenu dosadašnjih uloga Vijeća Europske unije i Europskoga parlamenta u izboru predsjednika Europske komisije. Prema novome prijedlogu, Europska komisija bi se preimenovala u Izvršno vijeće, a njezini povjerenici u tajnike. Predlaže se i da se predsjedniku Europske komisije omogući da odabere svojih 15 potpredsjednika temeljem političkih preferencija, kao i da se preostalim državama članicama Europske unije oduzme pravo da imenuju svoje povjerenike (samim time što bi se predsjedniku Europske komisije omogućilo da odabere svoje suradnike). Europskome parlamentu bi se dodijelilo pravo na zakonodavnu inicijativu, a također se predviđa i uvođenje mehanizma za referendume u cijeloj Europskoj uniji, čime bi se zaobilazilo države članice Europske unije u pitanjima od važnosti za cijelu Europsku uniju. Na kraju, promjene ideološke prirode uključuju posebice dodavanje rodne ravnopravnosti, uvođenje brojnih referencija na društvena pitanja, proširenje kataloga eurozločina, opasnu promjenu postupka zaštite tzv. vladavine prava i drugih vrijednosti iz članka 7. Ugovora o Europskoj uniji.

Kolakušić prvi upozorio na opasnost zadiranja u suverenitet država

Viktor Orbán: Mađarska nije crna ovca, već prva lasta

Europa je izgubila sposobnost samoodređenja, ne može odrediti koji su joj ciljevi, ne može prepoznati koja sredstva treba koristiti za postizanje svojih ciljeva, izjavio je premijer Viktor Orbán u svom opsežnom političkom govoru na proslavi obljetnice švicarskog konzervativnog tjednika Weltwoche u Zürichu.

“Europa danas nije sama sebi gospodar, njen udio u svjetskom BDP-u pada, do 2030. će samo Njemačka biti u prvih deset, na zadnjem mjestu. Europska unija se ne može nositi s proširenjem, niti se može nositi s regionalnim sukobima, bilo da je riječ o Ukrajini ili Zapadnom Balkanu", istaknuo je Viktor Orbán, a zatim poručio: Mađarska ne gradi društvo temeljeno na blagostanju, već društvo temeljeno na radu koje vodi do prosperiteta.
Među elementima mađarskog modela istaknuo je središnje mjesto obiteljske politike, potpuno suzbijanje migracija, niske poreze, te privlačenje investicija s istoka i zapada. Sve se to razlikuje od zapadnog modela koji se temelji na izgradnji društva blagostanja.

Umjesto migracijama, Vlada se s demografskim izazovima želi nositi obiteljskom politikom, a umjesto rodnom politikom podržava obiteljske vrijednosti.

Mađarska nije crna ovca, već prva lasta

Premijer Viktor Orbán podsjetio je na početku govora pred punom dvoranom održanom na 90. rođendanu Weltwochea da su dva mađarska znanstvenika dobila Nobelovu nagradu u razdoblju koje smo ostavili iza sebe.
Ne znam koga je više iznenadio taj susret: Weltwoche ili ja? Zapravo, sada bi na ovom podiju trebali stajati Adenauer ili Helmut Kohl, ali danas me moraju trpjeti.
Viktor Orbán je nastavio da više od 900 švicarskih tvrtki trenutno radi u Mađarskoj. Više od 30.000 mađarskih obitelji u zemlji dobiva kruh od švicarskih tvrtki. “Mi Mađari i Švicarci imamo zajednički problem, Europsku uniju. Iako Švicarska nije članica EU-a, njezine odluke na nju utječu na isti način. Ja sam premijer s najdužim stažem u Europi i imam svoju viziju Europe. Danas ću vam govoriti o problemima Europe. Europa je izgubila sposobnost samoodređenja, ne može prepoznati koji su njezini ciljevi i koja su sredstva za njihovo postizanje."


Sudbinu Europe ne treba vezati za Ameriku


Što se tiče Sjedinjenih Država, u govoru je stajalo da će "ako SAD nastave pozapadnjačiti svijet, samo uspjeti okrenuti cijeli nezapadni svijet protiv sebe." A oni koji odbijaju američki utjecaj sve se više okreću Kini.
Također je važno vidjeti da je Sjedinjenim Državama ostatak svijeta važniji od Europe, ali Bruxelles nema odgovora na izazove.
“Međutim, bilo bi jako važno vratiti europski strateški suverenitet, što Francuzi u posljednje vrijeme spominju. Vodstvo sindikata u sadašnjem obliku nije baš pogodno za izvođenje zajednice iz jame, jer je previše birokratizirano, a njegove institucije su okupirane od strane SAD-a i progresivno-liberalnih snaga u duhovno-ideološkom smislu. Mađarska je 2010. prekinula progresivno-liberalnu hegemoniju", rekao je Viktor Orbán u svom govoru.


Pita se i švicarska publika


Nakon govora, mađarski premijer je sudjelovao u raspravi, gdje je na pitanje moderatorice o uspjehu u rješavanju problema izbjeglica odgovorio da pitanje migracija treba podijeliti na dva dijela. Drugačije je dolaze li izbjeglice iz kršćanskog ili nekršćanskog svijeta. Nijemci su 2015. godine, tijekom izbjegličkog vala, na to dali dva odgovora: neka dođu jer su s jedne strane dobri za tržište rada, a s druge jasno pokazuje da je Njemačka gostoljubiva zemlja.
Tada je Viktor Orbán poručio kancelarki Angeli Merkel da ne želimo primati izbjeglice, što je dovelo do konfrontacije između mađarskog čelnika i rukovodstva EU-a zbog odbačenog stava EU-a. Stoga su Mađari odabrali drugi put, podigli zid i zaustavili seobu. Na tribini se postavilo pitanje kako zaustaviti val izbjeglica. Prema riječima premijera, uz službenu provedbu relevantnih zakona.


VIKTOR ORBÁN OBJASNIO JE KAKO JE, PO NJEGOVOM MIŠLJENJU, KRŠĆANSTVO TRENUTNO U EUROPI U SLABOM STANJU, TE JE ZBOG TOGA VRLO OPASNO PRIHVATITI ODLUČNE, SAMOSVJESNE MUSLIMANSKE MASE, JER ĆE ONE PRIJE ILI KASNIJE SLOMITI KRŠĆANSKU VEĆINU, A MI NE ŽELE POMOĆI U OVOME.


Na tribini održanoj u sklopu obljetnice švicarskog lista Die Weltwoche, prisutni su pitali Viktora Orbana zašto je otišao u Kinu i razgovarao sa Xi Jinpingom i Vladimirom Putinom. Premijer je u svom odgovoru njegovu kritiku nazvao licemjernom, jer su u Pekingu bili i bivši zapadnoeuropski čelnici.
S druge strane, ekonomske odnose s Kinezima treba održavati jer su oni jedna od vodećih svjetskih ekonomija. Govorio je i o potrebi razumijevanja ruskog načina razmišljanja koji je potpuno drugačiji od zapadnog načina razmišljanja. Što se tiče rata u Ukrajini, potvrdio je da je rat koji je počeo agresija. Način na koji je EU to rješavao, rekao je, bio je neadekvatan. Prema Viktoru Orbánu, sukob je trebalo rješavati lokalno, kao što je to učinjeno 2014., u vrijeme sporazuma iz Minska, ali sada su čelnici EU-a postupili drugačije, pa je sukob postao globalan.
Postavljeno je još jedno pitanje kamo ide svijet. Prema premijerovim riječima, uvijek moramo imati na umu europske aspekte. Ameriku ne treba nekritički slijediti. Zašto zapadnoeuropske tvrtke ulažu u SAD, a ne u Europu? Ovakvo ponašanje vodi samo daljem slabljenju EU.
Na pitanje koga bi volio vidjeti na američkom mjestu sljedeće godine, odgovorio je Viktor Orbán da bi Donald Trump bio najpovoljniji s obzirom na mađarske interese. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.