Vize za SAD ne smiju postojati, Europski parlament tužit će Ursulu von der Leyen, jer diskriminira gotovo 30 milijuna građana EU, nedugo i 75

Europska komisija već 7 godina ne štiti građane Hrvatske, Cipra, Poljske, Bugarske i Rumunjske. Čini ih građanima drugog reda, a sad je Odbor za pravna pitanja preporučio zastupnicima da zbog diskriminacije 15 posto svog stanovništva, ili njih 75 milijuna, tuže zbog nedjelovanja Vladu Europske unije u kojoj sjedi i naš predstavnik. U listopadu prošle godine EU Parlament izglasao je naredbu Ursuli von der Leyen da nešto poduzme, no ona se oglušila. Tada su velikom većinom zastupnici stali na stranu poniženih, no ne i četvorka iz HDZ-a. Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak smatraju kako ne treba "stisnuti" Amerikance. Za razliku od njih preostalih osmero hrvatskih eurozastupnika glasovalo je za većinsku odluku. Tonino Picula, Ruža Tomašić, Ivan Vilibor Sinčić, Fred Matić, Biljana Borzan, Mislav Kolakušić, Romana Jerković i Valter Flego bili su među većinom od 376 eurozastupnika koji su, eto već po tko zna koji put od 2014. odlučili "kazniti" Amerikance. Protiv uvođenja reciprociteta bilo je 269 eurozastupnika. Njih 43 bilo je suzdržano, a zanimljivo je kako je i većina slovenskih predstavnika u Europarlamentu glasovalo za penaliziranje Amerikanaca. U međuvremenu su Amerikanci popustili Poljacima, tako da je gotovo prepolovljen broj diskriminiranih.

Vize za SAD ne smiju postojati, Europski parlament tužit će Ursulu von der Leyen, jer diskriminira gotovo 30 milijuna građana EU, nedugo i 75 Joshua Woroniecki /Pixabay
2. 3. 2021

S 15 glasova ZA i 6 protiv Odbor za pravna pitanja je na jučerašnjoj sjednici prihvatio prijedlog za pokretanje tužbe protiv Europske komisije koja se već četiri mjeseca ne očituje o uvođenju reciprociteta za građane USA u Europsku uniju zbog grube diskriminacije građana Hrvatske, Bugarske, Cipra i Rumunjske koji ne mogu bez viza na drugu strane Atlantika. Isti je to onaj odbor koji je prošlog tjedna dao preporuku Europskom parlamentu da glasa za skidanje imunitete Katalonskoj trojki te našem Valteru Flegi. O dizanju tužbe protiv institucije kojoj je na čelu Ursula von der Leyen. O jednom i o drugome Europski parlament odlučivat će u narednih deset dana. U pravili preporuke Odbora zastupnici slijede, no u slučaju viza lako bi moglo doći do preglasavanja jer Europsko vijeće već gotovo pet godina vrda s pravim odgovorom Amerikancima. Naime toliko dugo traje inzistiranje pet diskriminiranih država. Prije godinu dana Poljaci su dosegli Američku kvotu od tri posto neponištenih viznih zahtjeva i skinuti su s liste.

Od 25 članova Odbora glasovalo je njih 21, među njima i Mislav Kolakušić, koji je bio i inicijator ove teme u Europarlamentu. Predsjednik Odbora za pravne poslove Europskoga parlamente Adrián Vázquez Lázara danas je poslao pismo predsjedniku Europskoga parlamenta Davidu Sassoliju. U njemu prenosi preporuku donesenu temeljem Pravila 149. Poslovnika Europskoga parlamenta te izvješćuje kako je Odbor za pravne poslove Europskoga parlamenta jučer, 1. ožujka 2021. godine, donio odluku s 15 glasova za, 6 protiv i nijednim suzdržanim da se predsjedniku Europskoga parlamenta preporuči da Europski parlament podnese tužbu protiv Europske komisije zbog njezina nepostupanja glede obveza povezanih s uspostavom viznoga reciprociteta. Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić ovoga je tjedna pozvao zastupnike Europskog parlamenta na pokretanje tužbe Europskoga parlamenta protiv Europske komisije zbog nedonošenja delegirana akta o ponovnome uvođenju viza za građane SAD-a, koji još uvijek primjenjuje vize za državljane EU-a (mehanizam reciprociteta).

Argumente Europske komisije kojima to tijelo godinama odbija zaštiti prava građana EU iz Hrvatske, Bugarske, Cipra i Rumunjske (do prošle godine i Poljske) ocijenio je pravno neodrživima i sramotnima te u potpunom neskladu s načelima pravne države. Europsku komisiju je pozvao da bez ikakve daljnje odgode provede svoje vlastito zakonodavstvo te uvede vize državljanima SAD-a s obzirom na to da ta država još uvijek zahtjeva vize od državljana četiri članice EU- Hrvatske, Rumunjske, Bugarske i Cipra.

Europska komisija zakonski je obvezna poduzeti mjere za privremeno uvođenje viza za građane SAD-a, s obzirom na to da Washington i dalje ne jamči bezvizni pristup. Hrvatski, bugarski, ciparski i rumunjski državljani i dalje moraju imati vizu za ulazak u SAD, dok su svi ostali građani EU-a izuzeti od tog zahtjeva za kratkotrajni boravak (do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana), kao i državljani SAD-a pri posjetu Europskoj uniji

U skladu sa zakonodavstvom EU-a, ako treća zemlja ne ukine obvezu posjedovanja vize u roku od 24 mjeseca od službene obavijesti o neuzajamnosti, Komisija mora donijeti pravni akt kojim se suspendira izuzeće od obveze posjedovanja vize za svoje državljane na 12 mjeseci.

Četverac iz HDZ-a nije glasovao kao i većina Europarlamentaraca (376) koji su proteklog tjedna odlučili: - Amerikancima vize za EU, jer ih oni traže od Hrvata, Ciprana, Bugara i Rumunja.

Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak smatraju kako ne treba "stisnuti" Amerikance. Za razliku od njih preostalih osmero hrvatskih eurozastupnika glasovalo je za većinsku odluku. Tonino Picula, Ruža Tomašić, Ivan Vilibor Sinčić, Fred Matić, Biljana Borzan, Mislav Kolakušić, Romana Jerković i Valter Flego bili su među većinom od 376 eurozastupnika koji su, eto već po tko zna koji put od 2014. odlučili "kazniti" Amerikance. Protiv uvođenja reciprociteta bilo je 269 eurozastupnika. Njih 43 bilo je suzdržano, a zanimljivo je kako je i većina slovenskih predstavnika u Europarlamentu glasovalo za penaliziranje Amerikanaca.

Amerikancima vize za EU jer ih oni traže od Hrvata, Ciprana, Rumunja i Bugara. Tako je krajem tjedna većinom glasova odlučio Europarlament. Od Hrvata, svi predstavnici HDZ smatrali su da Amerikancima ne treba uvesti protumjere, a svi preostali hrvatski članovi EP bili su na strani većine. To što su izglasali odluku o reciprocitetu za Amerikance ne znači još i konačnu pobjedu, jer odluku donose Europsko vijeće i Europska komisija, a oni još od 2014. ne poštuju odluke Europarlamenta koji pritišće Komisiju da vizni režim vrijedi i za Amerikance kao odgovor na diskriminaciju prvo 5 zemalja EU, a od 19. studenoga 2019. kada su SAD ukinule vize za Poljake za 4 članice EU.

Prema zakonodavstvu EU, obveza uspostave viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 mjeseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta. Europska komisija, jednako kao i Europsko vijeće, iz godine u godinu objavljuju da ne žele ispuniti zakonsku obvezu! Ovo je po tko zna koji put upozorenje Europskog parlamenta Komisiji i Vijeću da moraju to učiniti “u roku od dva mjeseca”. No zalud većine u Europarlamentu kad odluku u svojim rukama drži Europska komisija, kojoj su na čelu Ursula von der Leyen, predsjednica, Dubravka Šuica, potpredsjednica te njih još 25 što potpredsjednika, što povjerenika. Zalud većinske parlamentarne odluke kad ni 27 premijera država članica, među inima i Hrvatske, koji čine Europsko vijeće ne poštuju ovu odluku Europskog parlamenta,

Tonino Picula u nekoliko je navrata od 2014. kazao:

- Unatoč američkoj diskriminaciji mi i dalje imamo situaciju da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, dok naši građani, baš kao i građani Bugarske, Cipra i Rumunjske moraju ispunjavati uvjete i plaćati aplikaciju za vizu. Time su nepravedno diskriminirani u odnosu na sve druge zemlje članice. Drago mi je da Europski parlament nastavlja vršiti pritisak na Komisiju da izvrši svoje obveze sve dok se ne ispoštuje potpuni vizni reciprocitet između Europske unije i SAD-a. Građani Hrvatske moraju imati ista prava kada putuju u SAD kao i ostali europski građani – izjavio je Tonino Picula (SDP) nakon što je Europski parlament pred dvije godine izglasao rezoluciju o viznom reciprocitetu. Ovaj put temu je Europskom parlamentu nametnuo Mislav Kolakušić, neovisni zastupnik i po tko zna koji put Europarlament je odlučio kazati ne diskriminaciji. Zanimljivo, pred četiri godine kad HDZ nije bio na vlasi u EU su kazivali kako "svima isti tretman"!

– Građani Republike Hrvatske, punopravne članice N ATO-a i EU, trebaju imati jednaki tretman kao i ostali građani EU, pričala i Dubravka Šuica (HDZ). – Ovo je jasan primjer zašto se građani pet zemalja članica ne osjećaju jednakima, bila je govorila.

Europska komisija sve ove godine zapravo izigrava europske propise koji kažu da bi građani EU koji putuju u neku treću zemlju trebali uživati isti vizni režim kao državljani te konkretne treće zemlje koji putuju u EU. Europski parlament, za razliku od Komisije, nema milosti i ne strahuje od kontraproduktivnog učinka uvođenja viza za Amerikance sve dok SAD ne ukine vize za apsolutno sve građane EU. Pitanje je hoće li Komisija poslušati takav zahtjev iz rezolucije EP-a ili će samo pokušati iskoristiti postojanje takve rezolucije kao još jedan argument kojim nagovara Washington na odluku o ukidanju viznog režima za Hrvate, Rumunje, Bugare i Ciprane. Službena Hrvatska je suzdržana zbog političkih i ekonomskih odnosa te nade polaže u lobiranje i dogovor sa SAD-om.

Američki kriterij za ukidanje viza je da postotak odbijenih bude ispod 3 posto. Poljska je to uspjela u studenome prošle godine izmijenjenom metodologijom izračuna. Poljaci tako već godinu dana mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj, stalno ulijeva nadu da će se problem s Hrvatima riješiti vrlo brzo. Tako je pred godinu dana na jednom poslovnom skupu u Zagrebu rekao kako je ukidanje viza za Hrvate “samo pitanje vremena” i predvidio da se to može dogoditi do kraja 2020. godine. Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a prilikom nedavnog posjeta Dubrovnik kazao je nešto slično tijekom bilateralnih razgovara u kojima je glavna tema bila nabavka američkih borbenih aviona F-16.

KRONOLOGIJA NE UVOĐENJA RECIPROCITETA

Još u travnju 2014. Europska komisija je obaviještena da pet zemalja ne ispunjava svoje zahtjeve obveze prema EU s obzirom na uzajamnost putovanja bez viza, odnosno Australije, Brunej, Kanada, Japan i SAD. Kao rezultat, i nakon obavijesti o uzajamnosti na 12. travnja 2014. Od tada pa sve do danas traje borba pet država EU za ravnopravnošću.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.