Sastavljen popis odgovornih za trovanje Navaljnog i sankcije

Veleposlanici zemalja članica EU-a dogovorili su u srijedu u Bruxellesu popis odgovornih za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog protiv kojih će biti uvedene sankcije.

Sastavljen popis odgovornih za trovanje Navaljnog i sankcije Instagram
15. 10. 2020

Na popisu je šest osoba iz sigurnosnog aparata i državni istraživački institut za organsku kemiju i tehnologiju. Sankcije uključuju zabranu putovanja u EU-u i zamrzavanje imovine.

Odluku trebaju potvrditi vlade zemalja članica kroz pisani postupak, a stupit će na snagu u četvrtak objavom u službenom glasilu EU-a.

Politički dogovor o sankcijama postignut je u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

Dogovor je postignut na prijedlog Njemačke i Francuske, uz obrazloženje da nisu dobile vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pronađen nervni otrov novičok koji je razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza.

Prisutnost novičoka u tijelu ruskog oporbenjaka prethodno je potvrdila i Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.