EU do kraja ožujka Rusiji uvodi sankcije

Na sastanku veleposlanika država članica EU-a u srijedu iskazana je široka potpora sankcijama. Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska, baltičke zemlje i drugi pozvali su da se ruskim dužnosnicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina.

EU do kraja ožujka Rusiji uvodi sankcije Unsplash
22. 2. 2021

Europska unija uvest će u ožujku zabranu putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno prije sastanka na vrhu šefova država i vlada Unije, nakon što sankcije odobre veleposlanici EU-a, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Reuters je 11. veljače izvijestio da bi sankcije, koje EU planira kao odgovor na slučaj ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, mogle biti prve koje bi se uvele po novom zakonskom okviru donesenom u prosincu prošle godine koji omogućuje Uniji da poduzima mjere zbog kršenja ljudskih prava u svijetu.

Očekujem da nove sankcije budu uvedene prije samita EU-a u ožujku”, rekao je visoki europski diplomat, govoreći o sastanku na vrhu 25. i 26. ožujka u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se 22. ožujka.

Na sastanku veleposlanika država članica EU-a u srijedu iskazana je široka potpora sankcijama. Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska, baltičke zemlje i drugi pozvali su da se ruskim dužnosnicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina.

Nije, međutim, spomenuto zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok II unatoč tome što neke države članice traže da i taj plinovod bude meta sankcija.

Nije još poznato hoće li sankcije obuhvatiti i oligarhe, kako traže Navaljnijeve pristaše.

Pritisak da se uvedu sankcije porastao je nakon što je Moskva 5. veljače razbjesnila EU protjeravši njemačke, poljske i švedske diplomate a da nije obavijestila šefa europske diplomacije Josepa Borrella koji je bio u posjetu Rusiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je na konferenciji za novinare da je EU “nepouzdan partner”, čime je prema mišljenju europskih zastupnika ponizio Bruxelles.

Sankcije treba uvesti uskoro, inače će njihov učinak biti slabiji”, rekao je drugi visoki europski diplomat.

EU je već uveo sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. Prošle godine uveo je zabranu putovanja i zamrznuo imovinu šestorici ruskih dužnosnika bliskih Putinu zbog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u kolovozu.

Navaljni se prošli mjesec vratio u Rusiju iz Njemačke i 2. veljače završio je u zatvoru zbog kršenja uvjetne slobode. Tvrdi da je to politički motivirano.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.