SAD pooštrio izdavanje radnih viza

Sjedinjene Države ponovno su pooštrile izdavanje radnih viza H-1B, priopćilo je Ministarstvo domovinske sigurnosti.

SAD pooštrio izdavanje radnih viza Unsplash
9. 10. 2020

Konkretno, smanjit će se broj "posebnih zanimanja" koje zapošljavaju strani radnici. Pojačat će se kontrola nad tvrtkama koje zapošljavaju minimalan broj zaposlenika u Sjedinjenim Državama s radnim vizama i za svoj glavni posao oslanjaju se na outsourcing u drugim zemljama. Također, tvrtke će biti prisiljene platiti više novca strancima, što će smanjiti atraktivnost programa radnih viza i prema Ministarstvu, neće dopustiti strancima s niskim kvalifikacijama da uzimaju posao od Amerikanaca.

Neka nova pravila na snagu će stupiti ovog četvrtka, dok će drugi dio stupiti na snagu za dva mjeseca.

"Od tvrtki će se tražiti da daju stvarne ponude posla stvarnim zaposlenicima", stoji u priopćenju Ministarstva.

Nova pravila utjecat će na otprilike trećinu svih stranaca u Sjedinjenim Državama s radnim vizama.

Ova će se odluka, kao i druge, zasigurno osporiti na sudu.

Administracija Donalda Trumpa više je puta poduzimala mjere za pooštravanje režima radnih viza. U lipnju je Trump potpisao proglas kojim se obustavlja izdavanje nekih viza za oslobađanje radnih mjesta za Amerikance, a naložio je i suspenziju viza H-1B, H-2B, J i L do 31. prosinca 2020. Međutim, sud u San Franciscu djelomično je blokirao uredbu početkom listopada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.