"Re-open EU": nova internetska stranica za sigurna putovanja kroz EU nakon pandemije

Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici "Re-open EU" putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor.

"Re-open EU": nova internetska stranica za sigurna putovanja kroz EU nakon pandemije Scott Graham, Unsplash
16. 6. 2020

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula novu internetsku stranicu pod imenom Re-open EU na kojoj se mogu naći informacije na 24 službena jezika EU-a o stanju na granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama u državama članicama. Ova mrežna plataforma sadržava i praktične informacije država članica o ograničenjima putovanja, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama te druge korisne informacije o turističkoj ponudi na području Europske unije.

Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici Re-open EU putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi”, izjavio je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel istaknula je: “Bogata europska kulturna baština jedna je od naših najvećih prednosti. Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja većine lokaliteta sektor kulture i turizma proteklih je mjeseci pretrpio velike posljedice. Platforma „Re-open EU” pruža nam ažurirane informacije da sigurno krenemo iznova istraživati Europu.”

Platforma Re-open EU dio je paketa za turizam i promet koji je Komisija pokrenula 13. svibnja 2020. kako bi pomogla da se ponovno izgradi povjerenje putnika u Europskoj uniji i sigurno pokrene europski turizam, uz poštovanje potrebnih mjera zaštite zdravlja.

Nova internetska stranica, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije od Komisije i država članica. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a. Platformi dostupnoj na 24 službena jezika EU-a moći će se jednostavno pristupiti putem aplikacije ili internetske stranice.

Na platformi će biti i informacije o programima pokroviteljskih vaučera koje potrošači mogu unaprijed kupiti za boravak ili obrok u omiljenim hotelima i restoranima. Na taj način mogu pridonijeti njihovu oporavku i pomoći europskoj ugostiteljskoj industriji nakon ukidanja ograničenja i ponovnog otvaranja granica.

Zahvaljujući pokroviteljskim vaučerima poduzeća mogu prebroditi probleme s likvidnošću, a usluge pružaju kasnije. Iznos koji korisnik plati odlazi izravno pružatelju usluga. Novom namjenskom internetskom stranicom Komisija želi pomoći uključenim poduzećima i zainteresiranim korisnicima da se lakše povežu, posebice pri putovanju u inozemstvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.