Europa treba akcijski plan za pomoć turističkom sektoru u prevladavanju krize

Europa treba akcijski plan za pomoć turističkom sektoru u prevladavanju krize Pixabay
23. 4. 2020

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta potiče Komisiju da osmisli europski akcijski plan za pomoć turističkom sektoru u prevladavanju krize.

Zastupnici su u raspravi s povjerenikom za unutarnje tržište, Thierryjem Bretonom, ponovno istaknuli da je turističkom sektoru potrebna snažnija podrška u trenutačnoj krizi COVID-19, putem posebnih mjera, financiranja, povećane koordinacije na razini EU-a te ciljanog plana djelovanja. Zahtjev za donošenjem plana oporavka i strategije za taj sektor, dobio je široku političkku potporu.

Zaštita turističkog sektora

Povjerenik Breton je potvrdio da je turizam prvi sektor pogođen krizom uslijed koronavirusa i da će se vjerojatno najsporije oporavljati od krize. „Moramo odgovoriti odlučno”, objasnio je Breton. „Turizam je naš prioritet i nastojimo učiniti što više možemo s postojećim sredstvima.”

Osim pružanja sigurnosti kratkoročnim financiranjem, povjerenik je rekao da bi turizam u velikoj mjeri trebao ostvariti korist i od dugoročnih planova za oporavak od krize koji će se financirati sljedećim višegodišnjim proračunom EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. Povjerenik podržava ideju namjenske proračunske linije koja je „dubinska i ima kapacitete da sektor prebrodi ovu krizu”.

Povjerenik je također dodao da je konačni cilj reforma i nove ideje za turistički sektor te je predložio da se ove jeseni održi Europski summit za održivi turizam.

Prije ljeta potrebna je izvjesnost oko ograničenja putovanja

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta također je zatražilo preciznija objašnjenja u pogledu ograničenja putovanja i kretanja, koja bi se mogla nastaviti u sljedećim mjesecima, uključujući moguće zabrane odlazaka na plaže zbog pravila o držanju razmaka među ljudima. Povjerenik je objasnio da su prije ukidanja navedenih ograničenja potrebna dostatna jamstva za sigurnost i osiguranje. Dodao je da se upravo radi na olakšavanju putovanja i da će uoči ljeta sve biti jasnije.

Na pitanja koja se odnose na prava putnika i putnih vaučera koje nude tvrtke nakon otkazanih rezervacija, povjerenik je obećao zastupnicima Europskog parlamenta da prava putnika ostaju zaštićena. Istaknuo je kako države članice već sad mogu podržati turističko poduzetništvo kroz osiguravanje likvidnosti tvrtki, uključujući i pomoć pri rješavanju zahtjeva putnika za povratom troškova.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.