Braća Raspudić - jednome je duda bilo Ministarstvo financija, a drugome vanjskih poslova

Radoslav Raspudić svoju je državnu plaću navodno bildao pogodovanjem pojedincima i prevarama PDV-om, a njegov se brat Andrija pred pet godina hvalio kako na poslu provodi 26 sekundi i za to zaslužuje plaću - nakon mnoštva peripetija uručen mu je otkaz

Braća Raspudić - jednome je duda bilo Ministarstvo financija, a drugome vanjskih poslova Ivana Ivanović/Pixell
8. 2. 2018

Napisao: Gordan Malić

Foto: Ivana Ivanović/Pixell

Pred koji dan uhićen je Radoslav Raspudić, viši porezni inspektor kojeg USKOK sumnjiči za pogodovanje u neplaćanju poreza raznim fizičkim i pravnim osobama, a arhive otkrivaju kako je svoju državnu sinakuru u Ministarstvu vanjskih poslova u nedavnoj prošlosti iskorištavao i njegov brat Andrija. I dok je Radoslavu određen istražni zatvor zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti, njegov je brat mjesecima dolazio na posao i nakon samo 26 sekundi odlazio.

Bivši diplomatski ataše Andrija Raspudić pri Hrvatskoj misiji u EU-u, u mandatu vlade Zorana Milanovića, dobio je otkaz zbog navodnoga nerada. Zbog optužbi iz Ministarstva vanjskih poslova da se ne pojavljuje na poslu te da na radnome mjestu ne provodi više od 26 sekundi dnevno, mediji su ga posprdno prozvali "misterom 26 sekundi" i "neradnikom godine". U novinama su ga bili nazvali i "Državni neradnik No.1 - radi 26 sekundi na dan jer nema radni stol"!
Ostao je bez posla jer se danima nije pojavljivao na radnome mjestu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, iako se njegov "rad" ionako sastojao samo od dolaska na radno mjesto. Ovako su to tada objasnili u Ministarstvu vanjskih poslova: - "Djelatniku je, u skladu sa zakonskim odredbama, uručeno rješenje o otkazu jer se nije pojavio na poslu više od pet dana", kažu u MVEP-u, iako je Raspudićev odvjetnik tvrdio kako je Raspudić na godišnjem odmoru.
Raspudić se branio činjenicom da nakon napuštanja misije u EU-u nije raspoređen na adekvatno radno mjesto. Sam Andrija Raspudić smatrao se žrtvom političkoga progona ministrice Vesne Pusić, budući da ga je u državnu upravu doveo pokojni ministar obrane Gojko Šušak, bivši lider desne struje HDZ-a. Na karmi proganjanih desničara od strane ljevičara, umješni se Andrija naplaćivao iz budžeta, a da nije išta radio i nije se pojavljivao na radnome mjestu. Naprosto je bio nezadovoljan i nesretan pa nije želio raditi. U prvoj fazi su mu obustavili plaću, ali su mu sve do otkaza nastavili isplaćivati doprinose. Optužio je MVEP i osobno ministricu Pusić i sve je dokumete proslijedio odvjetniku. Njegov odvjetnik, suprotno tvrdnjama iz Ministarstva, isticao je kako Raspudić nije radio jer mu u Ministarstvu nisu osigurali ni stol za rad.

Izjavio je tada Raspudić za Večernji list:

- Iza mene je 18 godina vrlo teškog i odgovornoga posla u protokolu Ministarstva vanjskih poslova. Spadam u grupu ljudi koji su utemeljili hrvatski diplomatski protokol jer se tim poslom bavim još od 1995. godine. Bio sam angažiran za dva posjeta Svetog Oca Hrvatskoj, na pogrebima Gojka Šuška i Franje Tuđmana, sudjelovao sam u najvažnijim političkim događajima u državi. Na moj rad nijedan ministar, od Mate Granića pa nadalje, kao ni bilo koji predsjednik, nije imao nikakve primjedbe.
Ustvrdio je tada kako u raznim državnim institucijama predano radi od 1991. i kako mu je ujak Vladimir Šoljić puno pomogao, jer je bio prisni prijatelj bivšega ministra obrane Republike Hrvatske. I u Ministarstvo vanjskih poslova prešao je na nagovor ministra Šuška i to čim se ukinulo Ministarstvo iseljeništva. Sve do  2006. radio je Andrija u diplomatskome protokolu, a potom je završio u Bruxellesu kao odani i kao jedan od najiskusnijih. Zanimljiv je bio i njegov odgovor na pitanje novinarke "kako se to radi 26 sekundi?" - Uđem i izađem, kazao je!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.