OPORBA U RASULU! Raspudić se nudi SDP-u i škartira Penavu koji se ulizuje Grmoji, Tomašević veli da može bez Grbina. Ne zna ljevica gdje udara desnica i malo tko hoće za ozbiljno s nekim

ILI UDRUŽIVANJE, ILI HDZ, jasno je i pučkoškolcima, ne i oporbi! Hine da se udružuju, a zapravo čine sve da pobjegnu od jedino učinkovitih koalicija

Tko je tu lud? Njima ništa nije jasno. Iako su matematika, a i logika egzaktni oporba je daleko od ujedinjenja. Nastave li tako HDZ će bez poteškoća do nove izborne pobjede.

Najlakše je HDZ pobijediti sanitarnim kordonom, baš kao što je Tusk pobijedio Kaczyńskoga, a Macron Le Pen! To nezreloj opoziciji ne odgovara, jer draže im je držati sinekure i ne odgovorati za ništa.

OPORBA U RASULU! Raspudić se nudi SDP-u i škartira Penavu koji se ulizuje Grmoji, Tomašević veli da može bez Grbina. Ne zna ljevica gdje udara desnica i malo tko hoće za ozbiljno s nekim Patrik Macek / Pixsell
15. 2. 2024

Napisali: Borut Černelić i prof. dr. sci. Dražan Dizdar

Snimio: Patrik Macek

Infografike: Branimir Klarić

Prof. dr. sci. Dražen Dizdar ponudio je neki dan najjednostavniji recept za smjenu vlasti kazavši kako samo ujedinjena opozicija može smaknuti s vlasti HDZ. Najjednostavnije je ako se stvori cordon sanitaire i po po uzoru na nedavne izbore u Poljskoj kada je njihova cijela oporba, od crvenih preko centra do ultra desnih odlučila smaknuti s vlasti  Jarosława Kaczyński i njegovu  stranku Pravo i pravda. Da nisu bili zajedno poljski bi konzervativci koji su vladali posljednjih dva desetljeća i dalje bili na tronu. Ovako je napravljen auzmeš i tamo više ništa nije kao što je bilo. I funkcionira, bar za sada. Ako se šarolika oporba i rasprši dogodio se povijesni preokret i žestoko preslagivanje koje je odvelo Poljsku na sasvim drugu stranu političke ulice.

Na kraju krajeva i posljednji izbori u Francuskoj bili su po prvi put nakon 30 godina iznimno gusti, jer kao nikada netko iz obitelji Le Pen nije bio toliko moćan. Marie Le Pen naprosto je bujala i jedini je način bio okrupniti i ojačati sve one koji su u njoj vidjeli opasnost. Tako je za Macrona dobar posao odradila i krajnja desnica koja nije željela dati svoj glas Le Pen. I na taj način bio je olakšan posao Emanuel Macronu koji sad suvereno vlada, a visio je o koncu.

Primarni politički cilj svih oporbenih političkih aktera trebao bi biti onemogućiti HDZ da i u sljedećem četverogodišnjem mandatu obnaša vlast i tako nastavi sa svojom koruptivno-klijentelističkom praksom.
To je itekako moguće uz uvjet da se objektivno sagledaju postojeći politički odnosi od svih političkih aktera. Tako govore oni kojima su matematika, a i logika u malom prstu i koji ne kalkuliraju.

HDZ samo sa 16,97 posto dobivenih glasova na prošlim izborima ima apsolutnu vlast. Izbornim inženjeringom uz pomoć do sada tupaste opozicije može imati ponovo 100 posto vlast! Prema svim relavantnim istraživanjima, a i posljednjem Startmetru HDZ trenutno uživa i 23,5 posto potpora. Ukoliko se oporba ne ujedini sasvim sigurno da je neminovan scenarij s prošlih parlamentarnih izbora. Tada je u vjetar otišlo govoto 240.000 glasova glasača koji su glasovali za stranke koje nisu prošle izborni prag. Taj broj glasova donosio je nevjerojatnih 20 mandata, a zahvaljujući D'homtovoj medodi čak 14 pripalo je HDZ. Dakle u Sabor su HDZ-ovce poslali i oni koji na izborima nisu glasovali za HDZ. Pamtet nom dosta.

Kako stvari stoje sasvim je izvjesno kako je u nas sanitarni kordnon neće dogoditi i kako je to čista iluzija političara poput Mislava Kolakušića koji je s ovom idejom upoznao javnost još pred više od godinu i pol dana. Ama baš nitko drugi od naših političara nije bio toliko optimističan u namjeri da sve koji nisu za HDZ, ujedini pod jednom zastavom.

Kolakušićeva utopija o sanitarnom kordonu

Iako je iskren poziv poslao svima prvi su takvu ideju cordon sanitaire otklonili u Možemo. Štoviše, oni su jasno stavili do znanja da ne žele ni ujedninjenje na ljevici i da će na izbore bez SDP, koji ih je svo vrijeme mamio. Bezuspješno sve do afere Turudić kad su bar odlučili zajedno protestirati. I baš kao što se stvaraju dva ljevičarska opozicijska bloka, tako je na pomolu i ponovni raskol na desnici. Dvije za sada jedine stranke s desne strane, Domovinski pokret i Most pucaju jedni na druge iz svih raspoloživih sredstava. Raspudić se u međuvremenu potiho nudi SDP-u i škartira Penavu koji se ulizuje Mostu, Tomašević veli da može bez SDP-a! Penavinu ruku pomirenja Raspudić je s gnušanjem odbio. Teško je povjerovati da gore navedenu logiku, a i matematiku na razumije Raspudić i ekipa iz Mosta te da mrve ioanko izmrvljenu opoziciju.

ILI UDRUŽIVANJE, ILI HDZ, jasno je i pučkoškolcima, ne i oporbi! Tko je tu lud? Nastave li tako HDZ će bez poteškoća do nove izborne pobjede. Njima očito ništa nije jasno ili im je zapravo sve jasno. Njima nije do vlasti, oni bi i dalje ovako iz oporbe pljuckali, dijelili packe i ljutili se i ni na kraj pameti im nije da se prihvate pravog posla, političke odgovornosti.

Sad je sve izvjesnije kako će se umjesto sanitarnog kordona stvoriti najmanje tri, vjerojatno četiri opozicijska bloka, a nije isklučeno da ih bude i pet ili čak i više.

U najboljem slučaju mogući je scenarij da se udruži sva ljevica s liberalima i centrom u jedan blok, da drugi predvodi Most, a treći Domovinski pokret. Tako što još uvijek pruža dosta mogućnosti da se HDZ sruši, no sve ostalo voda je na mlin Plenkovićevoj družini.

Scenarij s 4 bloka već navedenom drugom scenariju dijeli ljevicu i centar na dva bloka i tu već kapital HDZ za postizborno koaliranje itekako raste.

Uzimajući u obzir da HDZ već više od 20 godina obnaša vlast i da je izgradio stabilno biračko tijelo (cca. 600.000), koje je primarno interesno (a ne ideološki) s njim povezano. Njihovi birači neće odustati od podrške HDZ-u bez obzira u koliko korupcijskih afera bili otkriveni jer su i sami skloni koruptivnom djelovanju od kojeg očito imaju osobne koristi.
Zbog toga svako ideološko pozicioniranje HDZ-a i njihovih birača služi isključivo za manipuliranje i zavaravanje birača i oporbenih stranaka.
Stranka koja je izgradila koruptivno-klijentelistički sustav ne može biti niti domoljubna niti demokršćanska jer je to nespojivo i s jednim i s drugim.
Ideološke razlike između oporbenih stranaka ne bi trebale biti prepreka za međusobno udruživanje jer im primarni cilj treba biti demontaža koruptivno-klijentelističkog sustava, a to nije ideološko pitanje, već temeljno društveno pitanje koje egzistencijalno ugrožava većinu građana naše države.

Ukratko, ako stranke izađu samostalno na izbore premoćnu će pobjedu odnijeti HDZ. Prema našim projekcijama mogli bi osvojiti čak 5 mjesta u Europarlamentu, ili jedno više nego 2019.!


Osim toga, ako se kao kriterij političkog udruživanja uzme deklarirana ideološka pozicija pojedinih političkih stranaka, onda je mogućnost ostvarivanja glavnog cilja, a to je onemogućiti HDZ da i dalje bude na vlasti, u znatnoj mjeri smanjena. Dva su osnovna razloga za to:
• u RH cca. 50% birača ne izlazi na izbore, što pogoduje HDZ-u jer ima stabilnih cca. 600.000 (35%) birača sklonih korupciji
• jer će znatan dio birača glasovati (cca. 10%) za političke stranke koje neće prijeći izborni prag, a od čega će HDZ imati najviše koristi.
Dakle, naivno je vjerovati kako će neka novoosnovana politička stranka čija se prepoznatljivost temelji na jednoj osobi, ma koliko ona bila javno aktivna, dobiti neku značajniju podršku birača.
Također je naivno očekivati da će bilo koja politička opcija aktivirati izborne apstinente jer su politički apstinenti najstabilniji dio biračkog tijela, stabilniji su čak i od HDZ-ovih birača te se njihovo aktiviranje može očekivati samo u nekoj izrazito kriznoj situaciji.

JESU LI PROMJENE POLITIČKIH ODNOSA MOGUĆE?

Promjene politički odnosa pretpostavka su za promjenu postojećeg sustava u kojima dominira korupcija, klijentelizam, nepotizam, pogodovanje, trgovina utjecajem, neučinkovita, glomazana i preskupa državana, regionalna i lokalna uprava, neučinkovito pravosuđe....

U slučaju da jedan od ta dva bloka u svoju koaliciju donese i Mislava i Karolinu te još neke s desnog spectra, takav blok može računati i na “nevjerojatna” 4 mandata. Ako podijele ova dva “dark horse” kandidata i MOST i Domovinski pokret mogu i do dva - tri mjesta u Europarlamentu.

Ako se analiziraju rezultati HDZ-a na parlamentarnim izborima od 2000 godine do zadnjih održanih 2020. godine (ukupno 7 parlamentarnih izbora u 10 izbornih jedinica) moguće je uočiti sljedeće:

1) Broj birača se nakon 2011. godine smanjio i stabilizirao na oko 3,5 milijuna, dok se broj birača koji su konzumirali svoje boračko pravo kontinuirano smanjuje (sa 75% na izborima 2000. na 46% na upravo održanim izborima 2020.).
2) Broj osvojenih glasova HDZ-a se također smanjuje, dok postotak osvojenih glasova, a time i broj osvojenih mandata, raste. Dakle, iako HDZ ima trenda pada broja osvojenih glasova, postotak broja osvojenih glasova, a time i broj osvojenih mandata ima trend rasta jer je pad broja birača koji izlaze na izbore veći od pada broja osvojenih glasova. Dakle, razlog zbog čega HDZ-u raste politička moć ne leži u većem broju osvojenih glasova, već u sve većoj apstinenciji birača, odnosno u činjenici da HDZ u manjoj mjeri gubi birače nego se povećava broj birača koji odustaju od izbora. Stoga, HDZ svoju političku moć zapravo crpi iz svog relativno stabilnog biračkog tijela koje se u manjoj mjeri smanjuje nego se povećava broj izbornih apstinenata.
3) Na prošlim parlamentarnim izborima političke stanke koje nisu dobile niti jedan saborski mandat ukupno su osvojile 224.723 glasova (14%) što iznosi 20 mandata od čeka je čak 14 mandata pripalo HDZ-u.
Zaključak: Povećanje izbornih apstinenata i razjedinjena oporba glavni su razlog povećanja političke moći HDZ-a.

S prljavima treba igrat prljavo! D'Hondt je HDZ joker - čak 14 mandata dobili su od onih koji nisu za njih glasovali
NAJJEDNOSTAVNIJ RECEPT ZA RUŠENJE HDZ-a - "Promijenili su izborni zakon i jedinice, koriste smicalice D'Hodtova sistema, manipuliraju dijasporom i nacionalnim manjinama..., sve su to alati koje je usavršio HDZ! Prozreli smo ih i znamo sad kako - ILI UDRUŽIVANJE ILI HDZ", tvrdi Dražan Dizdar

Pretpostavke za promjenu političkih odnosa:

1) Povećanje izlaznosti na sljedećim izborima s 46% kolika je bila na prošlim izborima na barem 55% (povećati izlaznost za cca. 300.000) na sljedećim parlamentarnim izborima.
2) Udruživanje oporbenih stranaka jer se time smanjiva broj mandata koji HDZ dobiva zbog postojećeg izbornog zakona koji pogoduje stranci koja dobiva najveći postotak glasova po svakoj izbornoj jedinici.
3) Odustajanjem od izlaska većeg broja marginalnih političkih stanaka jer pojedinačno ostvaruju zanemariv broj glasova, a koji u zbroju nije zanemariv (taj broj glasova kreće se i do 200.000). Od tih glasova najveću korist ima HDZ zbog postojećeg izbornog zakona (D'Hontova metoda).


Zaključak: Uz ove 3 pretpostavke HDZ bi osvojio 15 do 20 mandata manje nego na prošlim izborima što bi u značajnoj mjeri promijenilo političke odnose.

Život u Hrvatskoj stalno demantira utopiste koji misle da je moguće oporbu staviti na hrpu. Ljevica želi samo s lijevima središnji samo sa središnjim, a desni se tuku i to bratoubilački. Plenković je tako za mnoge postao utegom Hrvatske. Prigrabio je apsolutnu vlast, vodi državu poput diktatora i naprosto ga treba skinuti s nje! I zato je cordon sanitaire neophodan. Tako misli Mislav Kolakušić, ali očito nitko više osim njega. Kako je na društvenim mrežama zapisao europarlamentarac: - "Pozvani su svi, a spreman sam na savez i sa svima samo da maknemo s vlasti presuđenu kriminalnu organizaciju".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.