Znakovita Karolinina snažna poruka "PRAVO I PRAVDA!" čelnice "Odlučnosti i pravednosti" na naslovnoj stranici Facebooka

PITAMO VAS: Što ovo znači? PRAVO I PRAVDA glavni je slogan Karoline Vidović Krišto, PRAVO I PRAVDA ime je nove stranke koju vodi Mislav Kolakušić!

Mnogi su se upitali što znači glavna poruka Karoline Vidović Krišto s kojom se predstavlja korisnicima društvne mreže, na Facebook stranici, tim prije jer pod imenom "PRAVO I PRAVDA" krije se stranka koju osnivaju Mislav Kolakušić, Ivan Lovrinović i Ivan Vilibor Sinčić...

Znakovita Karolinina snažna poruka "PRAVO I PRAVDA!" čelnice "Odlučnosti i pravednosti" na naslovnoj stranici Facebooka Karolina Vidović Krišto / FB
12. 2. 2024

Napisao: Borut Černelić

35.000 fanova britke i žestoke kritičarke vlasti u Hrvatskoj, ali jednako tako i svih onih koji su u sukobu s moralom,. čestitošću i zdravom pameti iz dana u dan susreću se i s glavnim sloganom Karoline Vidović Krišto.

Predsjednica stranke "Odlučnost i pravednost" poziva upravo porukom "Pravo i pravda" zainteresirane da joj se pridruže u nemilosrdnoj borbi protiv, ponajprije vladajuće partije u Hrvatskoj HDZ-a. Koliko to veze ime sa strankom Mislava Kolakušića "Pravo i pravda", koja nosi isto ime baš kao što je i glavni slogan Karoline Vidović Krišto, ostaje tek da se vidi.Izbori su pred vratima i ono što je jasnom svima, pa tako i onim koji baš i ne znaju puno o politici, da je najsigurnija i zapravo jedina mogućnost skidanja s vlasti Andreja Plenkovića, udruživanje. Izborni zakon skrojen je po mjeri HDZ-a, nimalo čudno kad su ga sami kreirali, a pri tome im D'Hondota metoda itekako ide u prilog. Stoga nije ni čudno da jedino što HDZ treba raditi je svađati opoziciju. Oni dobro znaju da ako je oporba razjedinjenja da nema šanse da ih se skine s političkog trona Hrvatske.

Tako je na prošlim izborima oporba, koji nisu prešli izborni prag, ulupala u vjetar i više od 200.000 glasove. Znate li kome je to najviše pogodovalo, pa onim a iz HDZ-a. Od 20 mandata koji su po pravdi Boga pripali onima koji ne vole HDZ, čak 14 je otišlo HDZ-u.

Na prošlim parlamentarnim izborima političke stanke koje nisu dobile niti jedan saborski mandat ukupno su osvojile 224.723 glasova (14%) što iznosi 20 mandata od čeka je čak 14 mandata pripalo HDZ-u.

Jasno je tako da sa samo malo logike i jednako toliko matematike je moguće svrgnuti Plenkovića i ekipu.

JESU LI PROMJENE POLITIČKIH ODNOSA MOGUĆE BEZ UDRUŽIVANJA?

Promjene politički odnosa pretpostavka su za promjenu postojećeg sustava u kojima dominira korupcija, klijentelizam, nepotizam, pogodovanje, trgovina utjecajem, neučinkovita, glomazana i preskupa državana, regionalna i lokalna uprava, neučinkovito pravosuđe....
Ako se analiziraju rezultati HDZ-a na parlamentarnim izborima od 2000 godine do zadnjih održanih 2020. godine (ukupno 7 parlamentarnih izbora u 10 izbornih jedinica) moguće je uočiti sljedeće:
1) Broj birača se nakon 2011. godine smanjio i stabilizirao na oko 3,5 milijuna, dok se broj birača koji su konzumirali svoje boračko pravo kontinuirano smanjuje (sa 75% na izborima 2000. na 46% na upravo održanim izborima 2020.).
2) Broj osvojenih glasova HDZ-a se također smanjuje, dok postotak osvojenih glasova, a time i broj osvojenih mandata, raste. Dakle, iako HDZ ima trenda pada broja osvojenih glasova, postotak broja osvojenih glasova, a time i broj osvojenih mandata ima trend rasta jer je pad broja birača koji izlaze na izbore veći od pada broja osvojenih glasova. Dakle, razlog zbog čega HDZ-u raste politička moć ne leži u većem broju osvojenih glasova, već u sve većoj apstinenciji birača, odnosno u činjenici da HDZ u manjoj mjeri gubi birače nego se povećava broj birača koji odustaju od izbora. Stoga, HDZ svoju političku moć zapravo crpi iz svog relativno stabilnog biračkog tijela koje se u manjoj mjeri smanjuje nego se povećava broj izbornih apstinenata.
3) Na prošlim parlamentarnim izborima političke stanke koje nisu dobile niti jedan saborski mandat ukupno su osvojile 224.723 glasova (14%) što iznosi 20 mandata od čeka je čak 14 mandata pripalo HDZ-u.
Zaključak: Povećanje izbornih apstinenata i razjedinjena oporba glavni su razlog povećanja političke moći HDZ-a.
Pretpostavke za promjenu političkih odnosa:
1) Povećanje izlaznosti na sljedećim izborima s 46% kolika je bila na prošlim izborima na barem 55% (povećati izlaznost za cca. 300.000) na sljedećim parlamentarnim izborima.
2) Udruživanje oporbenih stranaka jer se time smanjiva broj mandata koji HDZ dobiva zbog postojećeg izbornog zakona koji pogoduje stranci koja dobiva najveći postotak glasova po svakoj izbornoj jedinici.
3) Odustajanjem od izlaska većeg broja marginalnih političkih stanaka jer pojedinačno ostvaruju zanemariv broj glasova, a koji u zbroju nije zanemariv (taj broj glasova kreće se i do 200.000). Od tih glasova najveću korist ima HDZ zbog postojećeg izbornog zakona (D'Hontova metoda).
Zaključak: Uz ove 3 pretpostavke HDZ bi osvojio 15 do 20 mandata manje nego na prošlim izborima što bi u značajnoj mjeri promijenilo političke odnose.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.