Nova pravila vožnje koja će promijeniti sve: saznajte zašto će kazne postati neizbježne

Trenutno 40 posto prekograničnih prometnih prekršaja ostaje nekažnjeno!

U inozemstvu se više neće moći izbjeći kazne za prometne prekršaje. Cilj je osigurati da vozači nerezidenti poštuju prometna pravila kada voze u drugim državama članicama.

Nova pravila vožnje koja će promijeniti sve: saznajte zašto će kazne postati neizbježne Žiga Živulović jr. /Bobo
29. 12. 2023

Europsko vijeće usvojilo je stajališta o prijedlozima vezanim uz digitalne vozačke dozvole i prekograničnu razmjenu informacija o prometnim prekršajima.

https://www.metropolitan.si/avto/spremembe-v-prometu-varnost-e-skiroji/

Naime, Europska komisija predložila je uvođenje digitalne vozačke dozvole kao dijela europske baze podataka za digitalni identitet i korištenje, a Europsko vijeće pozvalo je Komisiju i Europski parlament da usklade tehničke elemente za digitalne vozačke dozvole s revizijom regulativu o digitalnom identitetu (eIDAS) te bolje povezati donošenje provedbenih akata i obveze država članica u pogledu provedbe.

Vijeće je također primilo na znanje Direktivu o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima koji se odnose na sigurnost na cestama. Cilj prijedloga Komisije je osigurati da vozači nerezidenti poštuju prometna pravila kada voze u drugim državama članicama. Prema podacima Komisije, u 2019. godini oko 40 posto prekograničnih prometnih prekršaja ostalo je nekažnjeno, bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što uplata nije vraćena.Vijeće je odobrilo prijedlog koji zahtijeva nekoliko izmjena. Među njima je i objašnjenje uloga i odgovornosti nacionalnih kontaktnih točaka i nadležnih tijela. Osim prekoračenja brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, koje su sada obuhvaćene, Povjerenstvo je predložilo proširenje kruga prometnih prekršaja na neodržavanje dovoljnog sigurnosnog razmaka od vozila ispred, opasno pretjecanje, opasno parkiranje, prelazak ili više punih kolona, ​​nepravilan smjer vožnje, nepoštivanje pravila o korištenju koridora interventnih vozila i korištenje preopterećenog vozila.

Tome je pridodano i nepoštivanje ograničenja ili pravila pristupa vozilima na željezničkim prijelazima te slučajevi udarca i bijega.

Vijeće također poziva na dodatno pojašnjenje različitih postupaka koji se odnose na pristup podacima o registraciji vozila i različitih mogućnosti nadležnih tijela zatražiti međusobnu pomoć kako bi se osigurala identifikacija dotične osobe, da obavijest o prometnom prekršaju stigne na pravo mjesto i bolja naplata kazni za cestovne prekršaje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.