Kazne za prometne prekršaje u inozemstvu više se neće moći izbjeći i ne platiti

DIGITALNA VOZAČKA omogućava naplatu kazni ma gdje god bili u EU! Europsko vijeće usvojilo je stajališta o prijedlozima vezanim uz digitalne vozačke dozvole i prekograničnu razmjenu informacija o prometnim prekršajima.

Kazne za prometne prekršaje u inozemstvu više se neće moći izbjeći i ne platiti Allianz
27. 12. 2023

Naime, Europska komisija predložila je uvođenje digitalne vozačke dozvole kao dijela europske baze podataka za digitalni identitet i korištenje, a Europsko vijeće pozvalo je Komisiju i Europski parlament da usklade tehničke elemente za digitalne vozačke dozvole s revizijom uredbu o digitalnom identitetu (eIDAS) te bolje povezati donošenje provedbenih akata i obveze država članica u provedbi.
 

Vijeće je također primilo na znanje Direktivu o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima koji se odnose na sigurnost na cestama. Cilj prijedloga Komisije je osigurati da vozači nerezidenti poštuju prometna pravila kada voze u drugim državama članicama. Prema podacima Komisije, u 2019. oko 40 % prekograničnih prometnih prekršaja ostalo je nekažnjeno, bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što uplata nije vraćena. Vijeće je odobrilo prijedlog koji zahtijeva nekoliko izmjena. Među njima je i objašnjenje uloga i odgovornosti nacionalnih kontaktnih točaka i nadležnih tijela. Osim prekoračenja brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, koje su sada obuhvaćene, Povjerenstvo je predložilo proširenje kruga prometnih prekršaja na neodržavanje dovoljnog sigurnosnog razmaka od vozila ispred, opasno pretjecanje, opasno parkiranje, prelazak ili više punih linija, nepravilan smjer vožnje, nepoštivanje pravila o hodnicima interventnih vozila i uporaba preopterećenog vozila. Tome je pridodano i nepoštivanje ograničenja ili pravila pristupa vozilima na željezničkim prijelazima te slučajevi udarca i naleta.Vijeće također poziva na dodatno pojašnjenje različitih postupaka vezanih uz pristup podacima iz registracije vozila i različitih mogućnosti nadležnih nadležnim tijelima zatražiti uzajamnu pomoć, osigurati identifikaciju dotične osobe, da obavijest o prometnom prekršaju stigne na pravo mjesto i bolju naplatu kazni za prekršaje u cestovnom prometu.
 

BONUS VIDEO: Lexus UX - Zadržan prestiž

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.