Preko 60000 tvrtki hakirano zbog ranjivosti Microsoftovog softvera

Preko 60.000 tvrtki širom svijeta hakirano je zbog ranjivosti Microsoftovog softvera, javlja Bloomberg pozivajući se na bivšeg visokog američkog dužnosnika upoznatog s istragom.

Preko 60000 tvrtki hakirano zbog ranjivosti Microsoftovog softvera Unsplash
8. 3. 2021

Prema sugovorniku agencije, kibernetički napad uglavnom je pogodio male i srednje poduzetnike. Tvrtka za kibernetsku sigurnost Huntress primijetila je da su hakeri pokušali provaliti u sustave banaka, dobavljača električne energije, staračkih domova i jedne tvrtke za sladoled.

Ovaj je tjedan Microsoft objavio da je otkrio takozvane "ranjivosti nultog dana" - greške u programu koje vam omogućuju tajno izvršavanje zlonamjernih radnji.

Prema tvrtki, kineski hakeri podržani od vlade koristili su ove ranjivosti za napad na lokalne verzije Microsoft Exchange poslužitelja. Stoga su pokušali dobiti informacije od istraživača zaraznih bolesti, odvjetničkih ureda, sveučilišta, obrambenih tvrtki, istraživačkih centara i nevladinih organizacija.

Kineske vlasti odbacile su optužbe za umiješanost u hakiranja i zatražile od Microsofta da pruži dokaze umjesto neutemeljenih nagađanja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.