Dionice Applea i Microsofta prešle 1,5 bilijuna dolara

Bilo je to prvi put da je bilo koja kompanija ikada dostigla tu razinu vrednovanja, a dugogodišnji rivali taj su rekord srušili - zajedno. 

Dionice Applea i Microsofta prešle 1,5 bilijuna dolara Medhat Dawoud, Unsplash
12. 6. 2020

Dionice Applea i Microsofta u srijedu su prešle 1,5 bilijuna dolara. Bilo je to prvi put da je bilo koja kompanija ikada dostigla tu razinu vrednovanja, a dugogodišnji rivali zajedno su srušili taj rekord.

Amazon je također postigao rekord, dosegnuvši tržišnu vrijednost od 1,3 bilijuna dolara, dok je Alphabet (GOOGLe) prvi put nakon veljače premašio razinu od bilijun dolara. Iako su neki dobici izblijedjeli prije zatvaranja, prvi su put od 21. veljače svo četvoro istodobno imali više od jednog bilijuna dolara.

Drastični pomaci koji su pokrenuli pandemija Covid-19 i pridružena recesija za svaku su tvrtku ponudili prednosti. Svi imaju solidne bilance i ogromne globalne korisničke baze.

Amazon je imao koristi od ubrzanja u prihvaćanju e-trgovine. Alphabet je osjetio pad u reklamnim aktivnostima bolje nego što su neki promatrači očekivali. Microsoft (MSFT) osnažio je ubrzani prelazak na računalstvo u oblaku (CLOUD) i radu na daljinu, dajući poticaj ponudi softvera utemeljenim na oblaku poput programa Office 365 i Microsoft Teams. A rastuće uvažavanje snage i nužnosti računalstva u oblaku povećalo je bogatstvo Amazona, Microsofta i Abecede.

Apple, u međuvremenu, nastavlja s ogromnim entuzijazmom među ulagačima zbog nadolazećeg pokretanja 5G iPhonea, rasta uslužnog poslovanja i uspjeha nosljivih proizvoda tvrtke. U nedavnim je sesijama Apple dobio dodatni poticaj zbog dokaza o jačini performansi App Store-a u tekućem tromjesečju, a Apple dionice "zaključale" su se na 2,6% tj. 352,84 USD, Microsoft je porastao 3,7% na 196,84 USD, Alphabet je dan završio za 0,9% na 1,464,70 USD, a Amazon 1,8%, na 2647,45 USD. Sveukupuno, četiri tvrtke imaju vrijednost veću od 5 bilijuna dolara. Za malo konteksta, uzmite u obzir da je američki bruto domaći proizvod nešto veći od 20 bilijuna dolara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.