On je pospremio Janšu u opoziciju! Do prije 14 dana bio je totalni autsajder!. Nekada na čelu slovenskog energetskog diva, a danas šef Slovenije. Tko je Robert Golob?

Robert Golob, senzacionalni pobjednik slovenskih izbora koji se doslovno pojavio niotkuda i osvojio 34 posto glasova i najviše mjesta u Parlamentu. U samo dva tjedna u prvi plan slovenske politike došao je Robert Golob, dugogodišnji gospodarstvenik koji je bio tek odnedavno glavni protukandidat Janezu Janši. Prije tri mjeseca nije postojao na političkoj karti Slovenije, nije imao ni stranku, a sad je veliki pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora sa svojom strankom "Sloboda"! Predstavljamo novog slovenskog premijera koji još čeka službenu potvrdu!

Samo pet stranaka u Parlametu Slovenije: Pokret Sloboda, SDS, NSi, SD i Ljevica. Stranka Roberta Goloba dobila je 34 posto glasova, a slijedi je stranka Janeza Janše s 24 posto.

On je pospremio Janšu u opoziciju! Do prije 14 dana bio je totalni autsajder!. Nekada na čelu slovenskog energetskog diva, a danas šef Slovenije. Tko je Robert Golob? Bobo
24. 4. 2022

Danas 55-godišnji Primorec smatra se jednim od vodećih stručnjaka u elektroprivredi Slovenije. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu 1989. godine, magistrirao tri godine kasnije i doktorirao 1994. godine. Područje rada mu je rad i deregulacija elektroenergetskog sustava (EES) te restrukturiranje tržišta električne energije i električne energije. Gen-I. Nakon završetka doktorata bio je Fulbrightov stipendist i gost na Georgia Institute of Technology u Atlanti, a 1997. postao je docent na Fakultetu elektrotehnike u Ljubljani. Vodio je brojne temeljne istraživačke i industrijsko-aplikacijske projekte za potrebe slovenske elektroprivrede, a među dosadašnjim iskustvima na web stranici Gen-I spominje se i mjesto izvanrednog profesora na Fakultetu elektrotehnike Sveučilišta u Ljubljani.

Gen-I

Robert Golob javnosti je najpoznatiji kao dugogodišnji direktor energetske tvrtke Gen-I, s godišnjim prometom većim od tri milijarde eura. Na njegovom je čelu proveo punih 16 godina.

Posljednji petogodišnji mandat na čelu ove tvrtke osvojio je 2016. godine, istekao mu je 17. studenog prošle godine, a novi mandat za vođenje tvrtke nije dobio.

Gen-I je ostao bez uprave, nakon više od dva mjeseca i dalje ga vode opunomoćenici. Partneri (Gen Energija i Gen-EL) ne uspijevaju dogovoriti novu upravu, a privremenu upravu imenuje sud.

Proboj u politiku

U samo dva tjedna u prvi plan slovenske politike došao je Robert Golob, dugogodišnji gospodarstvenik koji je bio viđen kao glavni protukandidat Janezu Janši i mogući novi premijer kada je najavio izlazak na izbore.

Ne bez razloga. Dapače, Golob ne samo da je iskočio u prvi plan, nego se probio i u političku arenu: čim je preuzeo bivšu stranku Jure Lebna i preimenovao je u Slobodarski pokret - Slobodu, zasjeo je na vrh svih istraživanja javnog mnijenja.Najavio je borbu za promjene u zemlji i borbu za slobodu, s naglaskom na klimatsku agendu, suočavanje sa zdravstvom i međugeneracijskim izazovima.

Afera 15 posto

Na posljednjem političkom sučeljavanju Golob je rekao da su afere oko njega u predizborno vrijeme oko računa u Rumunjskoj i navodnog mita iz Crne Gore neistinite te da u to nije umiješan. IGES, bez vlasnika, konzorcij Istrabenza i Gorenje, pokušava zaobići odluku samita Bosne i Hercegovine da slovenske tvrtke neće sudjelovati u projektu izgradnje hidroelektrana na Neretvi vrijednom 300 milijuna eura. : "Robert, molim te, učini to umjesto mene. Prihvati 15 posto ."

Skriveni bankovni račun u inozemstvu

Golub je demantirao sve račune u inozemstvu. "Mogu čvrsto i suvereno reći da nikada u životu nisam imao bankovni račun u inozemstvu, niti sam imao tvrtku u inozemstvu", rekao je Golob Robert Golob. Rekao je da se radi o zlouporabi identiteta iz 2017. godine, uz otkrivanje priopćenja Reifeissen banke, dodajući da je to saznao kada je otišao u Furs.

"Kada sam otišao u Furs da dobijem potvrdu da nemam račun u inozemstvu, saznao sam da je netko zloupotrijebio moj identitet i otvorio bankovni račun na moje ime u udaljenom gradu u Rumunjskoj. Istog trenutka kada su moji odvjetnici pokucali na vrata ovih banaka, ona je sama zatvorila taj račun - rekao je Golob.

Novo lice u politici? I ne baš

Dapače, Golob je na slovenskoj političkoj sceni prisutan gotovo četvrt stoljeća - uglavnom u sporednim ulogama. Za vrijeme Janeza Drnovšeka, između 1999. i 2002. bio je državni tajnik za energetiku, kasnije aktivan u strankama Pozitivna Slovenija i SAB, a Golob je aktivan i u lokalnoj sredini, kao gradski vijećnik u Novoj Gorici sa svojom listom . "Ako živite u zajednici, ne možete se ponašati kao da vas nije briga što se događa izvan vašeg doma. Morate doprinijeti općem dobru, ako ne za sebe, onda za dobro svoje djece", rekao je u intervjuu..

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.