Predsjednica pojma nema što joj vojska radi - ministar naredio čišćenje snijega, bez njena znanja

Vojska je na ulicama zbog snijega, a o tome ništa nije znala Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH. Prema zakonu, ministar obrane i sam može tako što odlučiti, no neobično je da nitko Ured predsjednice nije obavijestio. Pomaže se u Karlovcu i Vukovaru, a bura je prevrnula kamion kod Rijeke!

Predsjednica pojma nema što joj vojska radi -  ministar naredio čišćenje snijega, bez njena znanja Pixell/Duško Jaramaz
22. 2. 2019

Napisao i snimio: Borut Črnelić

Foto: Pixell/Duško Jaramaz

Damir Krstičević, ministar obrane u Vladi RH, donio je odluku da Hrvatska vojska pomogne u nevolji i pridruži se u čišćenju snijega i otklanjanju posljedica nepogoda, izazvanih današnjim snijegom. Vojska zbog obilnih oborina trenutačno već pomaže u Karlovcu i Vukovaru, javili su iz MORH-a oko 11 sati. Odluku je, kako se navodi, donio osobno Damir Krstičević. Sve to u skladu je s propisima, no neobično je da je tek a posteriori Predsjednica saznala za odluku ministra obrane i to ne od Oružanih snaga kojima zapovijeda. 
Kako saznajemo iz Ureda Predsjednice, o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske u potpori civilnim institucijama, sukladno odredbama Zakona o obrani, odlučuje Vlada Republike Hrvatske ili ministar obrane. Predsjednica Republike Hrvatske ne sudjeluje u procesu donošenja odluka o korištenju Oružanih snaga u obavljanju takvih zadaća, no ondje su zatečeni zbog toga što ih nitko o izvlačenju vojske iz vojarni nije obavijestio.
Ministar obrane Damir Krstičević danas je donio odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena ondje gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija, najpotrebnije, navodi se pak u priopćenju Ministarstva obrane.
Saznajemo kako je ovo posve (ne)običan samostalni potez ministra obrane koji je u najmanju ruku trebao obavijestiti Predsjednicu države i zapovjednicu Oružanih snaga Republike Hrvatska. Je li na pomolu novi nesporazum na relaciji Ureda Predsjednice i Ureda Vlade, ili je nužda natjerala ministra obrane da sam odluči pomoći ljudima u nevolji? Je li tu riječ o nenamjernom postupanju ili samo o želji da se uklone snježni nanosi, ili je čak riječ o novome sukobu Pantovčaka i Markova trga? Oružane snage  Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kada kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni, navodi se dalje u priopćenju iz MORH-a i nijednom riječju ne spominje da je kontaktirana i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH. Sve ovo govori kako i snježne pahuljice mogu poljuljati dobre odnose između pretpostavljenih i potčinjenih.Bijeli pokrivač otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije, a snježne nevolje mogle bi biti i izraženije što se bliži noć.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.