- Notornom lažljivcu Banožiću, koji ne poznaje i ne poštuje zakone, mjesto je u stražnjoj klupi, koja pripada ponavljačima

Samo dva sata nakon što ga je HDZ nazvao "vrhovnim lažljivcem" koji je potrošio nekoliko stotina tisuća kuna na adaptaciju rezidencije na Hvaru, oglasio se i Zoran Milanović, predsjednik RH i zatražio čiste račune od "nepismenog Banožić", jer upravo je on naručio i preskupe radove, a vjerojatno i dragocjeni kavomat od 2000 eura.

- Notornom lažljivcu Banožiću, koji ne poznaje i ne poštuje zakone, mjesto je u stražnjoj klupi, koja pripada ponavljačima Mario Draušnik
10. 2. 2022

Snimio: Mario Draušnik

Zoran Milanovć napisao je iz Ureda predsjednika odgovor Banožiću i HDZ-u. Donosimo ga u cjelosti.

. "Plenkovićev ponavljač i dokazani zlostavljač hrvatskih časnika i vojnika Mario Banožić pozvao je sinoć predsjednika Republike da se očituje, kako kaže, 'o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna'.

Dobro da je sve nas opet podsjetio kako je bio i (neuspješni) ministar državne imovine prije nego što ga je, na lovačkom sijelu u spačvanskoj šumi, dopala dužnost ministra obrane. Štoviše, u svom neinteligentnom napisu nehotice otkriva baš ono što sada itekako zanima i Ured predsjednika Republike: tko je tražio, tko je obavio i koliko je koštala adaptacija i ulaganje u državnu rezidenciju na Hvaru?" stoji u priopćenju.

"Podrazumijeva li Banožić pod adaptacijom aparat za kavu od 2000 eura?" 
"Predsjednik niti je tražio, niti je bio upoznat s 'adaptacijom i ulaganjem' koje su ranije očito obavile Državne nekretnine, tvrtka koju je direktno nadzirao Banožić kao tadašnji ministar državne imovine. I baš zato, ne može on govoriti samo tako o 'nekoliko stotina tisuća kuna', već mora dati točne podatke.

Pogotovo što se u spomenutoj državnoj rezidenciji ne mogu vidjeti nikakve 'adaptacije i ulaganja' koje bi opravdale toliki iznos. Osim ako se pod tim ne podrazumijeva aparat za kavu vrijedan vjerojatno 2000 eura i nekakvi dekorativni detalji na rubu kiča koje se, usput rečeno, sklanja kada predsjednik tamo boravi", piše u priopćenju.

"Jedina komunikacija Ureda predsjednika vezana uz rezidenciju na Hvaru bio je dopis predstojniku Plenkovićevog ureda Zvonimiru Frki Petešiću, i to krajem srpnja 2020., kojim je obaviješten da će predsjednik Republike početkom kolovoza boraviti u tom objektu", poručuju iz Milanovićeva ureda. 

"Banožić je sklon mažnjavanju imovine koja mu ne pripada"
"Ako je doista tamo uloženo 'nekoliko stotina tisuća kuna', onda predsjednik Republike traži da se istraži na što je potrošen toliki novac. Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvjedočenu spremnost pogodovanja kad je riječ o nekretninskim poslovima, opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute 'adaptacije' bilo muljanja Državnih nekretnina pod njegovim vodstvom", stoji u priopćenju.

"Budući da predsjednik nije tražio bilo kakve intervencije u državnoj rezidenciji, ostaje nam pitati se je li nesretni ponavljač možda želio kupiti predsjednikovu naklonost opremajući je na svoju ruku dekorativnim jastucima?" pitaju u Milanovićevu uredu.

"Banožić se osobno bavio kupovinom jastuka za državni stan"


"Svima je poznato da se ministar osobno bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan koji je uzeo na korištenje mimo pravila, ali njemu očito nije poznato da predsjednik ni najmanje ne dijeli njegov smisao za neukus", stoji u priopćenju.

"Da nisu kupljeni državnim novcem, uputili bismo Banožića da si te ukrase slobodno prenese u lovačku kuću iz koje je lansiran na mjesto koje mu ni po čemu ne pripada. Jer mjesto mu je u zadnjem redu, onom za ponavljače", navodi se.

"I za kraj, podsjećamo ministra Banožića kako u svojoj nemuštoj pisaniji nije odgovorio: kada će prestati zlostavljati vrh Hrvatske vojske i hrvatske vojnike, kada će vojnicima isplatiti na zakonit način zarađene dnevnice, te kada će objaviti zapisnike Inspektorata obrane koji pokazuju da je notorni lažljivac koji ne poznaje i ne poštuje zakone?" zaključuje se u priopćenju.

Samo dan ranije Zoran Milanović jednako tako pisao je otvoreno pismo javnosti:


- Ministar obrane Mario Banožić nastavlja sustavno zlostavljati vrh Hrvatske vojske i sve veći broj hrvatskih vojnika kojima i dalje uskraćuje isplatu pripadajućih materijalnih prava za uredno i zakonito izvršene zadaće.

I nakon što je izvanredni inspekcijski nadzor, kojega je pokrenuo sam ministar, utvrdio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera nisu postupali protivno zakonu u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, taj isti ministar opet je optužio admirala Roberta Hranja da postupa protivno Zakonu o obrani jer je pružio potporu Uredu predsjednika Republike slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca povodom obilježavanja 30. godišnjice ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama (5. veljače 2022.) i slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca na obilježavanju 30. godišnjice osnutka 2. Topničkog diviziona Đakovo kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Đakovu (5. veljače 2022.).

Umjesto da objavi zapisnike Inspektorata obrane – kao što je to više puta tražio i Predsjednik Republike – koji potvrđuju kako Glavni stožer OSRH ne postupa protivno zakonu kada pruža potporu Uredu predsjednika Republike, ministar obrane nastavio je svoje prljavo političko djelovanje koje je započeo, vidimo sada, još kao ministar državne imovine.

Napokon je jasno i zbog čega ne želi javnosti otkriti zapisnike Inspektorata obrane: taj ministar specijaliziran za lov u mutnom otkrio bi da sada zloupotrebljava hrvatske zakone na štetu Hrvatske vojske kao što je ranije zloupotrebljavao zakone na štetu državne imovine.

U svojoj jadnoj namjeri da si dade na važnosti koju nema ni po Ustavu, niti po zakonu – a pogotovo nema po sposobnostima – ministar je slanjem gotovo 200 spomenutih dopisa načelniku Glavnog stožera bezuspješno pokušao ispolitizirati i zastrašiti vojni vrh. Ni u jednom dopisu, međutim, ministar se ne poziva, jer se ne može pozvati, na određenu zakonsku odredbu budući da nema takve koja bi njemu dala za pravo. Utvrdio je to, uostalom, i Inspektorat obrane kojega je ministar bezuspješno instruirao.

A koliko je nedosljedan sam sebi u svojim muljanjima vidi se iz sljedeće činjenice: nakon što je dobio nalaz Inspektorata obrane, Banožić je u siječnju prestao slati svoje dopise i prestao optuživati vojni vrh za nezakonito pružanje potpore Uredu predsjednika Republike. Sedam zapovjedi načelnika Glavnog stožera kojima se pruža potpora Uredu predsjednika Republike, koje su izdane nakon dostave zaključaka Inspektorata obrane, nisu mu bile sporne.

A onda se ovoga tjedna ministar valjda uplašio da prestaje biti koristan šefu, pa je opet počeo slati dopise Glavnom stožeru. 

Računajući na potporu svoga šefa, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića – kojemu je zaštita nesposobnih i korumpiranih ministara svakodnevni posao – Banožić si je opet umislio da može zastrašiti vojni vrh slanjem šikanoznih dopisa iz kojih se vidi kako niti razumije Zakon o obrani, niti mu je stalo do poštivanja zakona.

Da mu poštivanje zakona nije osobina svjedočimo od početka njegovog političkog djelovanja: čim se dočepao upravljanja državnom imovinom, Banožić si je sredio korištenje jednog od najvećih stanova u državnom portfelju, iako nije imao pravo na njega. Lovac u mutnom nije tu stao, pa se iz ministra državne imovine brzo prometnuo u dilera državne imovine kojim bi se pozabavio i DORH, da nije na kratkoj Plenkovićevoj uzici. Umjesto da državi osigura naplatu za korištenje državnih prostora, zahvaljujući ministru država je izgubila milijune zbog neplaćene najamnine.

Samo takav valjda mogao je biti nagrađen mjestom ministra obrane s kojega je nastavio lukrativno tumačenje i korištenje zakona. Ne znajući što je zadaća i uloga Hrvatske vojske, posuđivao je besplatno raketnu topovnjaču HRM-a, koristio vojne avione kao osobnu taxi službu, a vojnu mehanizaciju za osobnu promidžbu po svojoj izbornoj jedinici.

Iako je teško reći što je najgore što taj nesposobni ministar radi, nasrtajem na vojni vrh i hrvatske vojnike prešao je granicu na kojoj ga čeka polaganje računa. Zakonom propisanu isplatu materijalnih prava, nakon pripadnika Počasno zaštitne bojne, sada tatovski uskraćuje i vojnicima HRZ-a, Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije. Hrvatski vojnici izvršili su svoje zadaće – pružajući potporu Uredu predsjednika Republike – prema zakonu i  moraju biti plaćeni za to. U posve jasnom i argumentiranom dopisu, objasnio mu je to i načelnik Glavnog stožera koji nepismenom Banožiću mora gotovo pa nacrtati kako provedba zadaća koje obavlja Vojna policija, na primjer, ne može biti uvjetovana nikakvim prethodnim suglasnostima.

Načelnik Glavnog stožera učinio je sve da objasni ministru zakone i pozvao ga je da hrvatskim  vojnicima isplati sve neisplaćene naknade, sada već više od 33 tisuće kuna, koje im je ministar nezakonito, njemu svojstveno, zapravo oteo.  Jednako tako, objasnio mu je kako Glavni stožer ne postupa suprotno Zakonu o obrani prilikom donošenja zapovijedi o pružanju potpore Oružanih snaga RH Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OSRH jer je i izvanredni inspekcijski nadzor utvrdio kako nema nepravilnosti u postupanju Glavnog stožera OSRH. Bilo je to jasno svakom pismenom, osim ministru obrane, i ranije jer Zakon o obrani je jasan.

Ministrovi dopisi načelniku Glavnog stožera – kojima sebe uporno želi ugurati u zapovjedni lanac – nakon svega mogu se tumačiti ne više samo kao nepoznavanje i zloupotreba zakona, već kao politička agresija na ustavni poredak i Hrvatsku vojsku. Ministrov pokušaj da se ograniči ustavna ovlast Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, omalovažavanje načelnika Glavnog stožera i šikaniranje hrvatskih vojnika nepopravljivo šteti funkcioniranju zapovjednog lanca, unosi nemir u Hrvatsku vojsku i ugrožava normalno djelovanje Oružanih snaga RH. 

Vodeći brigu o funkcioniranju Oružanih snaga RH i štiteći Hrvatsku vojsku od ministrove nesposobnosti i politizacije, Predsjednik Republike više je puta upozorio i predsjednika Vlade na njegovo štetočinsko djelovanje. Budući da se predsjednik Vlade oglušio na svaki argument i nastavlja štititi svog, po svemu što vidimo, ne samo nesposobnog već i za korupciju osumnjičenog ministra, sva odgovornost za izglednu štetu u Hrvatskoj vojsci bit će na Andreju Plenkoviću.  

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.