Preboljevanje Covida-19 puno je bolja zaštita od cijepljenja

Gordan Lauc referira se na ugledni časopis i tvrdi: Prirodni imunitet stečen prebolijevanjem korone štiti bolje od cjepiva

Preboljevanje Covida-19 puno je bolja zaštita od cijepljenja N1 screenshot
9. 3. 2021

Gordan Lauc  objavio je još jedan optimističan post u kojemu tvrdi  da prirodni imunitet stečen prebolijevanjem korone štiti bolje od ponovnog obolijevanja od cjepiva. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

 
“Jučer je u časopisu New England Journal of Medicine, jednom od najuglednijih medicinskih časopisa na svijetu, objavljeno istraživanje koje bi konačno trebalo zaustaviti ovu bezrazložnu paniku oko „novih sojeva virusa“.
Istraživači iz Pfizera i BioNTecha istražili su učinkovitost njihovog cjepiva na britansku, južnoafričku, brazilsku i još neke varijante SARS-CoV-2 te zaključili da cjepivo učinkovito štiti protiv svih njih. Prirodni imunitet stečen prebolijevanjem je još širi, te također štiti i od svih tih varijanti. Čak i Eric Topol (direktor Scrips instituta u Kaliforniji, jedan od eksponiranijih pripadnika „tvrde struje“) razne nove virusne varijante zove scariants (u slobodnom prijevodu, varijante za plašenje ljudi).
Dakle vrijeme je da i taj zadnji očajnički pokušaj zastrašitelja da šire strah i paniku pospremimo u ropotarnicu povijesti. Nove varijante jesu razlog za oprez i treba ih pratiti, no za sada nema niti jednog argumenta ili informacije koja bi trebala nadići razinu uske grupe stručnjaka koji to prate. Opća javnost ili političari koji donose odluke o virusnim varijantama ne bi trebali niti razgovarati, jer do sada ne postoje nikakvi dokazi ili argumenti koji bi upućivali na značajne razlike među svim postojećim varijantama.
P.S.
Moram dodati i P.S. kako bih preduhitrio komentare raznih mladih kolega koji misle da su najpametniji na svijetu i to pokušavaju pokazati u komentarima na moje objave. Da, rezultati i ovog i prethodnih istraživanja su pokazali da serumi osoba koje su cijepljene ili su preboljele stare varijante nisu jednako učinkoviti u neutralizaciji nekih novih varijanti. Protutijela koja se u nekom trenutku nalaze u plazmi posljedica su aktivacije nekim određenim antigenom. Ukoliko ta protutijela stavite u kontakt s nekim drugim antigenom, naravno da će vezanje biti lošije. No temelj humoralne imunosti su memorijske B stanice, a ne postojeća protutijela. Ako i svega nekoliko postotaka postojećih memorijskih B stanica kodira imunoglobuline koji dobro prepoznaju antigen, one će vrlo brzo ekspanzijom postati dominantne i proizvodit će se protutijela optimirana upravo za taj novi antigen. Dakle problem manje neutralizacije bi bio relevantan za korištenje konvalescentne plazme ili terapijskih monoklonskih protutijela, no nije problem kod osoba koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19. I na sve to još treba dodati staničnu imunost koja pokriva brojne druge epitope i vrlo ju je teško zaobići blagim promjenama slijeda aminokiselina u jednom ili više virusnih proteina”, piše Gordan Lauc.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.