Znanstvenik Lauc: Cijepljeni prenose Covid-19, cijepljenjem ne štitimo druge, a djecu i mlade ne treba cijepiti

- “Kao što vidimo u brojnim zemljama, SARS-CoV-2 se učinkovito širi i među cijepljenima. Sada i “vrhovno UK savjetodavno tijelo SAGE kaže da su upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni generatori novih virusnih varijanti, kazao je Gordan Lauc, na svojoj FB stranicu hrvatski znanstvenik i član Vladinog stožera za upravljanje Covid krizom.

Znanstvenik Lauc: Cijepljeni prenose Covid-19, cijepljenjem ne štitimo druge, a djecu i mlade ne treba cijepiti Fotografija: Genos, Facebook
16. 7. 2021

Fotografija: Genos, Facebook

Znanstvenik Gordan Lauc je istaknuo kako je cijepljenje jedno od najvećih otkrića medicine no cjepiva nisu unverzalna rješenja za sve: “Kao što vidimo u brojnim zemljama, SARS-CoV-2 se učinkovito širi i među cijepljenima. Sada i “vrhovno UK savjetodavno tijelo SAGE kaže da su upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni generatori novih virusnih varijanti. To je posebice izraženo kod mRNA i vektorskih cjepiva, budući da je kod njih varijabilnost između antigena minimalna, što znači da će i imuni odgovor na cjepivo biti vrlo usko usmjeren i varijante koje “bježe” cjepivu se mogu razmjerno lako pojaviti.”

IDEJA DA CIJEPLJENJEM ŠTITIMO DRUGE NEMA LOGIKE
Sukaldno tome, tvrdi Lauc, ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike. “Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik za teški oblik bolesti, a oni kod kojih je rizik teškog oblika bolesti mali puno će učinkovitije štititi rizične ako prebole COVID-19. U kontaktu sa čitavim živim virusom i svim varijantama koje nastanu zbog njegove nepotpuno točne replikacije, osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo jer se delta varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i teški oblik bolesti, no kod onih koji su preboljeli COVID-19 čak i prije više od godinu dana to se izgleda ne događa u značajnijem broju.”

COST/BENEFIT ANALIZA NE IDU U PRILOG CIJEPLJENJA DJECE I MLADIH
Sada opet imamo situaciju da se virus sve više širi Europom, no kao i prošlog ljeta nema puno teško bolesnih ljudi. U kontekstu pojave novih varijanti, to zapravo nije loša vijest, jer svi oni koji sada prebole sa slabim simptomima će biti brana širenju tih nekih novih varijanti na jesen. Kada sam to rekao prošle godine, neki kolege su se zgražale i govorili su da sam poludio. Nadam se da im je sada jasno da nisam poludio i da je to temeljna evolutivna logika populacijske biologije. Cost/benefit analiza na razini populacije je tu vrlo jasna i ne ide u prilog cijepljenja djece i mladih (ukoliko se ne pojavi neka nova varijanta koja izaziva teži oblik bolesti i kod njih).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.