Kritično je i nakon što je Bulj proglasio Sinj slobodnim gradom, bilježimo rast zaraženih, posebice u Dalmaciji

Prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. Capakova pomoćnica nije štedjela jednog od čelnika Mosta i gradonačelnika Sinja, a je li se u gostovanju za Dnevnik HTV-a totalno pogubila možda najbolje svjedoči ova njena izjava:

- Oni koji nisu cijepljeni bi po meni trebali imati prioritet zato što su podložni razvoju teže kliničke slike, samim time su potencijalni kandidati za hospitalizaciju i respirator. Cijepljeni su s druge strane mislili na druge kad su se cijepili, i oslobodili su svoje mjesto na respiratoru u bolnici upravo za necijepljene. Malo sam to grubo rekla, ali ispada da je upravo tako u gotovo 75 do 80 posto slučajeva, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik HTV-a.

Sve to prenio je i portal Teleskop.hr koji se pita: Je li Capakova pomoćnica potuno izgubila kontrolu? https://teleskop.hr/hrvatska/je-li-capakova-pomocnica-potuno-izgubila-kontrolu-evo-sto-je-izjavila/

Kritično je i nakon što je Bulj proglasio Sinj slobodnim gradom, bilježimo rast zaraženih, posebice u Dalmaciji Davorin Visnjic/PIXSELL
5. 1. 2022

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL


 - Ponovno bilježimo rast broja zaraženih nakon blagdana, posebno je nezgodna situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na pitanje voditelja treba li nas to brinuti prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovara da bi ona svakako bila zabrinuta.

– Naročito nakon trenutka kad je gospodin Bulj proglasio Sinj kao slobodni grad, mislim da je to doprinijelo dodatnom širenju. Pogotovo sad ovi blagdani, volimo se družiti, volimo dočekati “novu” godinu, ali evo nažalost nam je istakao i prethodna, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med.,pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tko treba ići žurno na testiranje?

– Opća navala je na testiranje. Činjenica je da najprije ljudi moraju steći kulturu ne izlaska van kuće, nošenja maske, i distanciranja od drugih kad vidimo da smo prehlađeni, naročito u ovim okolnostima kada govorimo o novim varijantama i kada vidimo da dolazi val jedne nove varijante koronavirusa. Te nove varijante sposobne su i zaobići ovaj imunitet kojeg imamo, čak kod onih koji su preboljeli, a i kod onih koji su cijepljeni, prema tome morat ćemo biti svjesni toga da možda imamo koronavirus na sluznici i da smo opasni za druge, naročito one koji nisu cijepljeni, naglašava prim. dr. sc. Marija Bubaš.

– Oni koji nisu cijepljeni bi po meni trebali imati prioritet iz nekoliko razloga, najvažniji je taj što su oni podložni razvoju teže kliničke slike, samim time potencijalni su kandidati za hospitalizaciju i respirator. Cijepljeni s druge strane su mislili na druge kad su se cijepili, oslobodili su svoje mjesto na respiratoru u bolnici upravo za necijepljene, malo sam to grubo rekla, ali ispada da je upravo tako u gotovo 75 do 80 posto slučajeva. Svi bi se trebali zamisliti jesu li donijeli ispravnu odluku kada su današnji dan dočekali necijepljeni. Oni koji su cijepljeni s dvije doze trebali bi čim prije požuriti po booster dozu tako da brojimo čim više cijepljenih, a čim manje hospitaliziranih, ističe Bubaš.

Oni koji nisu cijepljeni imaju prioritet na testiranje i iz drugog razloga, a to je digitalna COVID potvrda, dodala je Bubaš.

– U Hrvatskoj digitalna COVID potvrda na preboljenje vrijedi 9 mjeseci, inače europski normativ je da vrijedi 180 dana unutar kojih bi osoba, ako želi produžiti trajanje digitalne COVID potvrde, trebala primiti jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, kaže Marija Bubaš.

Koliko je opasan spoj gripe i COVID-a?


– Kako se možemo cijepiti protiv dva antigena, tako možemo oboljeti i od dva virusa u isto vrijeme. Prvi slučaj zabilježen je u Izraelu, trudnica je bila u fazi poroda, testirana je, nije bila cijepljena niti protiv gripe niti protiv COVID-19, za nju je to uz trudnoću jako velik rizik. Obično su to osobe koje nisu cijepljene, baš jedna mlađa osoba kod nas, vezana uz odlazak na proslavu. Nenošenje maske, druženje s drugim ljudima u zatvorenim prostorima bez distance, to je sve što pogoduje širenju zaraze, necijepljen status pogoduje razvoju teže kliničke slike, a vidimo da je moguće dobiti i gripu i koronu. Simptomi mogu biti miješani, uglavnom respiratorni.

Nove varijante?


– Spominje se izvjestan model “švicarskog sira”. Gdje god imamo područja necijepljenih, sad nam je omikron došao iz Afrike, ova nova varijanta ako će se pretvoriti u varijantu od interesa također dolazi iz Afrike. Afrika je kontinent gdje je jako niska procijepljenost i gdje god virus ima priliku udomiti se, a to su najčešće upravo oni najosjetljiviji odnosno necijepljeni jer nemaju nikakav imunitet, stvarat će se nove varijante,  rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med.,pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Omikron kod nas, imamo 113 slučajeva koji nisu sekvencionirani nego su visoko suspektni. To bi značilo da je omikrona kod nas već 30 ili 40 posto, mi to ne znamo točno, čekamo rezultate, ali to ćemo saznati više kroz sljedeće tjedne kada će biti kasno ako se sljedećih tri-četiri tjedna nećemo pridržavati mjera da govorimo o tome kako nam je s omikronom u Hrvatskoj, upozorava Bubaš.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.