- Cijepljenje nije dovoljno učinkovito! Ne treba siliti na cijepljenje, a postoji konsenzus da djecu ne treba cijepiti

Gordan Lauc: Znanstvenik objasnio zašto nikoga ne treba prisiljavati na cijepljenje. Populaciju cijepiti s idejom stvaranja imuniteta krda i eliminacije virusa naprosto je duboko pogrešan pristup

- Cijepljenje nije dovoljno učinkovito! Ne treba siliti na cijepljenje, a postoji konsenzus da djecu ne treba cijepiti N1 screenshot
21. 7. 2021

Fotografija: N1 Screenshot

Znanstvenik Gordan Lauc je na Facebooku komentirao odluku vlasti u Ujedinjenom kraljevstvu da neće masovno cijepiti djecu. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

STRUKA UVIJEK KASNI ZA ZNANSTVENIM OTKRIĆIMA
“Struka” uvijek kasni za znanstvenim otkrićima, naprosto zato što je potrebno određeno vrijeme da se postigne konsenzus oko neke odluke. Zbog toga se često dogodi da “znanost” govori jedno, a “struka” se još uvijek drži svojih starih odluka.
No, kada je u pitanju dobra znanost (a ja se uvijek trudim prenijeti one informacije koje mi se čini da iza njih stoje dobra istraživanja), struka to uglavnom s vremenom usvoji. Evo i u UK je donesena odluka da neće masovno cijepiti svu djecu, već samo onu kod koje postoji rizik od teškog oblika bolesti.”

POSTOJI KONSENZUS DA DJECU NE TREBA CIJEPITI
“Cjepiva su jedno od najznačajnijih otkrića medicine, cjepiva protiv COVID-19 su nevjerojatan uspjeh znanosti i donijela su prekretnicu u ovoj pandemiji. No ne treba sve cijepiti svim cjepivima. Za cijepljenje moraju postojati medicinski razlozi. Za sada postoji vrlo čvrsti dokazi da treba cijepiti sve starije i rizične. Za djecu postoji konsenzus da ih ne treba cijepiti. Za one između, situacija je negdje između.”

RIZIK PREBOLIJEVANJA JE MALEN, CIJEPIVA NISU DOVOLJNO UČINKOVITA DA ZAUSTAVE ŠIRENJE VIRUSA
“Rizik cjepiva je vrlo mali i svatko može bez straha donijeti osobnu odluku da se želi cijepiti. No, isto tako, rizik prebolijevanja je mali, tako da ako se netko baš ne želi cijepiti, na to ga ne treba prisiljavati niti izravno, niti neizravno. Vidimo da cijepljenje na žalost nije dovoljno učinkovito da potpuno spriječi širenje bolesti (to zapravo nitko nije niti očekivao), tako da je cijepljenje cijele populacije s idejom stvaranja imuniteta krda i eliminacije virusa naprosto duboko pogrešan pristup. Tim pristupom samo se vrši selektivni pritisak koji potiče širenje varijanti koje su otporne na to konkretno cjepivo, što onda umanjuje, a ne pojačava zaštitu rizičnih skupina.”

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.