Nešto je trulo u NAJ cijepljenoj državi Danskoj! Internetom se širi vijest da nije sve u redu! Je li to istina?

Zaražena necijepljena osoba uđe u sobu s 10 necijepljenih i zarazi 7.

Zarazni cijepljeni muškarac uđe u sobu s deset cijepljenih, zarazi 2.

Iako ih je "samo" 14 posto, necijepljeni čine skoro trećinu zaraženih u Danskoj! Slovenski dio Twittera istaknuo je posebnu crticu (tj. niz povezanih tweetova) korisnika Ivana Stanojevića (također @ cunnin6) o trenutnoj situaciji s covidom u Danskoj, Luke Renka,  jer savršeno ilustrira kako za čitanje potpuno javno dostupnih podataka, njegova objava gubi nit u prijevodu.


 

Nešto je trulo u NAJ cijepljenoj državi Danskoj! Internetom se širi vijest da nije sve u redu! Je li to istina? Jens Peter Olesen / Pixabay
10. 11. 2021

Napisao je:

“Internetom kruži dobra vijest da je situacija u Danskoj ponovno kritična, iako je cijepljeno 86 % stanovništva starijeg od 12 godina, a istovremeno se diže revolt jer 14 % stanovništva stanovništvo (cca. 800.000) je neopravdano zlostavljano. Covid dopušta. Pa, pogledajmo pobliže ovu kritičnu situaciju."
 
"Iako njih 'samo' 14%, necijepljeni čine trećinu svih zaraženih. To pokazuje sedmodnevni postotak zaraženih prema statusu cijepljenja."
"Iako ih je samo 14%, necijepljeni se zaraze tri puta češće. Stopa zaraženih (na 100.000) prema statusu cijepljenja za 7. studenog pokazuje ovako..."
  • *pogledajte grafove v tvitovima dolje

"Iako ih je samo 14 posto, necijepljeni predstavljaju gotovo polovicu svih hospitaliziranih pacijenata. To pokazuje postotak hospitaliziranih prema statusu cijepljenja."
"Iako ih je samo 14%, necijepljeni dominiraju u svim dobnim skupinama. To pokazuje i grafikon sedmodnevne stope zaraze (na 100.000) po dobnim skupinama i statusu cijepljenja."


Sedmodnevna stopa zaražavanja (na 100.000) po starosnim grupama i vakcinalnom statusu: pic.twitter.com/pU1IEK9MPt

— Ivan Stanojević (@cunnin6) November 9, 2021

"Usporedite stopu hospitalizacije (na 100.000) između necijepljenih i cijepljenih. Prvo, rizičnu (stariju) populaciju koju je potrebno najviše cijepiti."
"Onda usporedimo stopu hospitalizacije (na 100.000) među necijepljenim i cijepljenim mladim ljudima kojima cijepljenje 'nije potrebno'."
  • *pogledajte grafikove u tvitovima

 
"Kako ja vidim stvari, situacija je kritična samo za necijepljene."
"Zato se za njih uvodi mjera dokazivanja covida. Da ih zaštitimo od cijepljenja."
"Sjetite se da je polovica cijepljenih cijepljeno još 5 mjeseci drugom dozom, a Delta je od kolovoza postala dominantna u Danskoj. Ukratko, svi oni koji su preživjeli i cijepljeni su razvili su imunitet na virus.

I ovo (da lakše shvatite Stanojevićev pretposljednji tvit):
 

Isti je korisnik prije tjedan dana tvitao sljedeću zanimljivu 'statistiku' koja jasno ilustrira jednu značajnu 'razliku' između cijepljenih i necijepljenih:

Zaražena necijepljena osoba uđe u sobu s 10 necijepljenih i zarazi 7.

Zaražena cijepljena osoba uđe u sobu s 10 necijepljen i zarazi 5 .

Zaraženi necijepljen ulazi u sobu sa 10 cijepljenih i zarazi 3.

Zaraženi cijepljen ulazi u prostoriju s 10 cijepljenih i inficira 2.

Zaraženi necijepljen muškarac ulazi u sobu sa deset necijepljenih, inficira 7

Zaraženi prostor sa deset cijepljenih ulazi necijepljen zarazi 5

Zarazni necijepljeni muškarac uđe u sobu s deset cijepljenih, zarazi 3

Zarazni cijepljeni muškarac uđe u sobu s deset cijepljenih, zarazi 2
 

— Ivan Stanojević (@cunnin6) November 2, 2021

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.