10 x više policajaca bilo je u Beču nego u Zagrebu, na protestima na kojima je bilo približno jednaki broj okupljenih, a glavna im je poruka i tu i tamo bila: "Vratite nam slobodu"

35.000 ljudi izašlo je i na ulice Beča u znak protesta protiv zatvaranja i obveznog cijepljenja, a prema procjenama i u Zagrebu ih je bilo najmanje toliko. Zanimljivo je da su Austrijanci angažirali i 10 x više policajaca u osiguranju, nego što je to bio slučaj u hravtskom glavnom gradu. Prosvjedovalo se protiv mjera protiv novog koronavirusa i najavljenog obveznog cijepljenja. Prosvjed su pokrenuli ekstremno desni liberali (FPÖ), iako na njemu nije bilo vođe im Herberta Kicklea, koji je zaražen koronavirusom.

10 x više policajaca bilo je u Beču nego u Zagrebu, na protestima na kojima je bilo približno jednaki broj okupljenih, a glavna im je poruka i tu i tamo bila: "Vratite nam slobodu" Foto: Brittany Sellner
22. 11. 2021

Foto: Brittany Sellner

Prosvjednici su uzvikivali "Sloboda", a mnogi, suprotno pravilima koja vrijede u Austriji, ne nose maske tipa FFP2. Neki nose zvijezde, kao što su Židovi morali nositi za vrijeme nacizma, a kažu “necijepljeni”. Tu su i plakati s natpisima "Tako je počelo 1938." te oni koji izjednačavaju kancelara Alexandera Schallenberga s nacističkim liječnikom Josefom Mengeleom. Prema policijskim procjenama, okupilo se oko 35.000 ljudi, uključujući neonaciste i druge poznate osobe s krajnje desnice .

Bilo je i nereda, a neki su prosvjednici bacali boce na policajce. Policija je privela najmanje deset osoba. "Atmosfera se zagrijava", rekao je glasnogovornik policije, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Kako javljaju mediji, za red na skupu brinulo je oko 1300 policajaca, a u glavnom gradu Austrije promet je blokiran zbog prosvjeda. Prosvjednici su u Beč došli iz cijele Austrije, a čelnik liberala Kickl se putem video linka obratio prosvjednicima i pozvao ih na pobunu. Kickl je posljednjih dana oštro kritizirao vladinu strategiju, rekavši da od Austrije stvara diktaturu.

Zbog brzog širenja epidemije, austrijska vlada odlučila je u ponedjeljak stati na kraj javnom životu. Već prošli tjedan zaustavljen je javni život svima koji nisu bolesni ili cijepljeni.
 

Nakon prvih deset dana ova mjera će biti ispitana i zatvaranje će automatski prestati 13. prosinca. I dalje će vrijediti zatvaranje javnog života za necijepljene, a od 1. veljače u Austriji će biti obvezno cijepljenje protiv covid-19. Ukupno je trenutno cijepljeno 66 posto stanovništva zemlje, au Austriji je danas zabilježeno 15.000 novih zaraženih koronavirusom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.