Orbán ponovno prijeti blokadom dogovora o financijskom paketu vrijednom 1,8 bilijuna eura

Kako izvještava list Politico pozivajući se na pismo koje je mađarski čelnik poslao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, Orbán je upozorio da dogovor kojeg su prošloga četvrtka postigli pregovarači triju glavnih institucija Europske unije ne ispunjava kriterije Budimpešte.

Orbán ponovno prijeti blokadom dogovora o financijskom paketu vrijednom 1,8 bilijuna eura EU Parliamnet
11. 11. 2020

Fotografija: © Europska unija 2020

Mađarski premijer Viktor Orbán ponovno je zaprijetio da će blokirati finalni dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu Europske unije i planu za oporavak od koronakrize “EU sljedeće generacije” zbog pitanja vezivanja isplate europskog novca uz poštivanje vladavine prava.

Kako izvještava list Politico pozivajući se na pismo koje je mađarski čelnik poslao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, Orbán je upozorio da dogovor kojeg su prošloga četvrtka postigli pregovarači triju glavnih institucija Europske unije ne ispunjava kriterije Budimpešte.

“Na temelju dostupnih izvještaja o sadržaju ovog sporazuma, smatram da on ne ispunjava zahtjev koji je Mađarska nekoliko puta jasno iznijela tijekom pregovora o tom dogovoru. Zato ga neću moći podržati”, napisao je Orbán Michelu.

“U skladu s dogovorenom praksom prema kojoj ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori sve, moram Vas obavijestiti da Mađarska trenutačno nema drugu opciju nego da se ne složi s ostalim elementima paketa o sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru i planu za oporavak “EU sljedeće generacije”, uključujući one koje zahtijevaju jednoglasnost“, napisao je Orbán u pismu Michelu koje je na uvid dobio Politico.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju povijesni dogovor o financijskom paketu vrijednom 1,8 bilijuna eura koji se sastoji od novog sedmogodišnjeg proračuna EU-a te novog plana za oporavak od koronakrize.

Neke zemlje članice i dobar dio zastupnika u Europskom parlamentu tražili su da se europski novac ne smije isplaćivati onim zemljama koje krše vladavinu prava i demokratska načela.

S druge strane, Mađarska i Poljska, protiv kojih je već pokrenut postupak zbog kršenja vladavine prava, upozorile su da će blokirati finalni dogovor ako im mehanizam vladavine prava ne bude po volji.

Pregovori o novom financijskom paketu su prošloga tjedna ušli u sami finiš nakon što je njemačko predsjedništvo Vijećem EU-a uspjelo s pregovaračima Europskog parlamenta riješiti glavnu zapreku – pitanje vezivanja isplate novca iz europskih fonda uz poštivanje vladavine prava.

Tada je dogovoreno da će se uspostaviti mehanizam za obustavu proračunskih plaćanja državama članicama koje krše vladavinu prava, a odluku o tome bi donosilo Vijeće kvalificiranom većinom na prijedlog Europske komisije.

Kvalificirana većina postignuta je ako su ispunjena dva uvjeta. 55 posto država članica mora glasati “za”, odnosno 15 od 27 država, a drugi je uvjet da prijedlog podržavaju države članice koje predstavljaju najmanje 65 % ukupnog stanovništva EU-a

Neki su europarlamentarci htjeli da se uvede mogućnost obustave isplate europskog novca zbog općeg kršenja vladavine prava, no na kraju je dogovoreno da se kršenje vladavine prava mora dokazati kao nešto što na izravan način utječe na proračun Unije.

No iako je dogovoreni kompromis dosta blaži nego što su to prvotno predlagali Europska komisija i Parlament, kvalificiranu većinu ne bi mogao zaustaviti ni mađarski, a ni poljski veto. I zato prijete sada jer se odluka o usvajanju cijelog financijskog paketa mora donijeti jednoglasno.  

Nijemci tvrde da taj dogovor ne narušava srpanjski dogovor koji su postigli čelnici 27 zemalja članica i da su poštovane sve “crvene linije”, ali Mađarska i Poljska ne slažu se s tim mišljenjem. Mađarski premijer ističe da dogovorena definicija kršenja vladavine prava stvara prilike za političke zloporabe te da ovdje nije riječ o pravnoj, nego o političkoj raspravi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.